Imagini video cu Stockton Rush, fondatorul și directorul executiv al OceanGate Expeditions, în care spune că „a încălcat niște reguli” pentru a-și construi submersibilul au apărut pe internet, în condițiile în care operațiunea de salvare continuă într-un efort disperat de a găsi vasul dispărut în Atlantic de duminică.
Rush făcea aceste comentarii în iulie 2021, în timpul unui interviu cu vlogger-ul mexican Alan Estrada, el însuși unul dintre cei care au plătit pentru o expediție la Titanic cu submersibilul OceanGate.
„Aș vrea ca lumea să-și aducă aminte de mine ca de un inovator. Cred că generalul MacArthur (n. red. – generalul american Douglas MacArthur «1880-1964») a fost cel care a spus că oamenii își aduc aminte de tine pentru regulile pe care le-ai încălcat. Eu am încălcat niște reguli ca să construiesc asta (n. red. – submersibilul Titan) și cred că le-am încălcat cu logică și inginerie de calitate – fibra de carbon și titanul – e o regulă că nu le poți folosi, ei bine au am făcut-o și le-am folosit.
E vorba de a alege regulile pe care să le încalci care să aducă valoare altora și societății și este vorba de inovație. Nu despre invenții. Inovația e atunci când iei o invenție și o faci să fie acceptată la nivel larg. Faptul că ne gândim la explorarea oceanului la fel cum ne gândim la explorarea spațiului. Pentru că aici (n. red. – în ocean) este locul în care vom găsi noi forme de viață bizare. Iar viitorul speciei umane este sub apă, nu e pe Marte. Nu vom avea o bază pe Marte sau pe Lună. Vom încerca, vom irosi o grămadă de bani. Dar, în final, vom avea o bază sub apă. Pentru că atunci când Soarele se va stinge, încă vor exista guri hidrotermale și încă vor exista ființe vii acolo care trăiesc pe bază de chimiosinteză și care nu au nevoie de Soare. Dacă vom distruge planeta, cea mai bună cale de salvare a speciei umane este stabilirea sub apă”, spunea Rush în interviul din 2021.
Submersibilul Titan, despre care compania și șeful acesteia dădeau asigurări că este sigur, a fost proiectat și construit chiar de OceanGate și nu era nici omologat, nici aprobat de vreun organism internațional de specialitate. Chiar cei de la OceanGate recunoșteau în 2019, într-o postare pe blog, că ei se află în spatele acestei inovații și că din acest motiv le este „dificil” să obțină o certificare din partea unui organism extern de specialitate.
În documentele pe care turiștii care voiau să meargă în expediție erau obligați să le semneze, se specifica faptul că vasul era „experimental” și că există un risc semnificativ de moarte la bordul acestuia – „vasul nu a fost certificat de niciun organism de reglementare și poate să provoace răni fizice, dizabilități, traume emoționale sau moarte”. Submersibilul era pilotat cu ajutorul unei manete pentru jocuri video de tip Logitech, care fusese modificată și la care fuseseră adăugate unele componente.