Este de notorietate faptul că fructele și legumele pe care le cumpărăm de la supermarket conțin foarte multe pesticide. Din acest motiv este obligatoriu ca toată lumea să știe ce trebuie să facă pentru a îndepărta eficient aceste substanțe toxice pentru organism. Citiți în continuare care este cea mai eficace metodă de curățare a fructelor și legumelor.
Fructele și legumele pe care cu toții le cumpărăm de la supermarket sunt stropite cu diverse pesticide pentru a nu fi atacate de dăunători. Aceste substanțe sunt extrem de toxice pentru organism și contribuie la declanșarea anumitor boli grave. Din acest motiv, este foarte important ca înainte de a consuma fructe și legume, ele trebuie curățate foarte bine.
Cum se curăță eficient fructele și legumele. Numai așa poți îndepărta complet pesticidele
Majoritatea oamenilor spală sub jet de apă fructele și legumele cumpărate de la supermarket. Această metodă nu este însă eficientă pentru o curățare completă, iar urme de pesticide rămân pe coaja fructelor și legumelor.
Pentru a îndepărta complet aceste substanțe toxice de pe fructe și legume este nevoie să utilizați bicarbonatul de sodiu. Niciun alt produs existent pe piață nu este atât de eficace ca bicarbonatul de sodiu, care este utilizat în multe acțiuni din viața de zi cu zi.
Theorganicwellness.com a publicat recent un studiu în care cercetătorii de la Universitatea Massachusetts au demonstrat că bicarbonatul de sodiu poate înlătura aproximativ 96% dintre pesticidele de pe coaja fructelor și legumelor. În plus, în urma cercetărilor efectuate s-a constatat că fructele și legumele trebuie scufundate doar două minute într-o soluție din bicarbonat de sodiu pentru a se înlătura o mare cantitate de pesticide. Totuși, specialiștii recomandă ca fructele și legumele să fie ținute în apă cu bicarbonat de sodiu cel mult 15 minute. Astfel, vor fi eliminate cât mai multe reziduuri de pesticide. Mai mult, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și ca exfoliant în cazul fructelor și legumelor care au coajă tare.
Ce fructe exotice se vor cultiva în curând în România
La Stațiunea Pomicolă Istrița, din județul Buzău, în ultimii 4 ani a fost testată aclimatizarea mai multor specii de fructe exotice rare. Rezultatele au fost excelente, iar cercetătorii susțin că respectivii pomi s-au adaptat perfect la clima din România.
Cercetătorii de la Stațiunea Pomicolă Istrița au explicat că principalele specii de fructe exotice care s-au aclimatizat cel mai bine în Buzău sunt: kiwi, curmalul chinezesc şi banana nordului, cunoscută sub denumirea de Paw-Paw. Ei susțin că deja există cerere pe piață pentru aceste specii de pomi fructiferi. Temperaturile calde înregistrate în țara noastră pe perioade tot mai lungi au contribuit decisiv la aclimatizarea perfectă a acestor specii.
În plus, specialiștii recomandă cultivarea acestor tipuri de fructe exotice, ele fiind foarte ușor de îngrijit. Rezistă excelent la secetă și nu au boli sau dăunători. În plus, fructele sunt deosebite ca aspect, dar au și un gust foarte bun.
„Anul acesta avem la vânzare şi specii pomicole noi, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, Asimina Triloba sau Banana nordului, mai avem şi Kiwi. Sunt specii pe care le-am testat în lotul nostru experimental și care s-au adaptat foarte bine la condițiile meteo din țara noastră, mai ales că în ultimii ani avem temperaturi din ce în ce mai ridicate pe o perioadă mai lungă din an”, a declarat Andrei Tabacu, cercetător inginer la Stațiunea Istrița, pentru sansanews.ro.