În 2023, pensia socială, un venit de bază oferit de stat persoanelor cu venituri mici sau fără venituri, care au o contribuție mai mică de 15 ani, a crescut.
Pensia socială se acordă în baza unor criterii de eligibilitate, care includ vârsta, venitul, starea de sănătate și alți factori. Mai jos îți vom explica ce acte ai nevoie pentru pensie socială, unde trebuie depuse și tot ce trebuie să știi despre această indemnizație.
Cine beneficiază de pensie socială
Pensia socială minimă garantă este reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 6/2009 privind pensia socială garantată.
Printre condițiile necesare obținerii indemnizației sociale pentru pensionari se numără: calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, obligația ca domiciliul să fie în România și nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1.125 de lei.
Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit prin lege și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale, potrivit Ministerului Finanțelor.
Diferența se suportă de la bugetul de stat. Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, este stabilită la 1.125 de lei.
Adică, persoanele care nu au muncit deloc vor avea o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.
Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.
Ca și condiții pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari sunt următoarele:
Calitatea de pensionar al sistemului public de pensie
Domiciliul în România
Nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.
Persoanele care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri.
Mai exact, dacă obții venituri din pensie publică sau privată ori alte plăți, nu vei putea beneficia de indemnizație socială pentru pensionari dacă suma totală a acestor venituri trece de 1.000 de lei.
Indemnizația socială pentru pensionari este determinată din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari și nivelul cuantumului pensiei cuvenit, cumulat cu orice alte drepturi plătite pe baza unor legi speciale.
Practic, pensionarii care au pensia de sub 1000 de lei, vor primi diferența până la 1.125 de lei, diferență care va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.