Vouchere vacanță 2023. Vezi când ar putea intra în vigoare legea pentru angajații din mediu privat.
Vouchere vacanță 2023. Angajații din mediul privat ar putea primi tichete de vacanță. Vezi de când ar intra în vigoare măsura, dacă va fi aprobată.
Vouchere de vacanță 2023
Parlamentarii au depus zilele trecute la Senat un nou proiect legislativ pentru acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din domeniul privat.Prin completarea legii prin care a fost aprobată OUG 8/2009, cu privire la voucherele de vacanță, parlamentarii vor să introducă un nou articol prin pcare și angajații de la privat ar avea drepturi egale cu bugetarii.
Dacă va fi adoptat, atât angajații de la stat cât și cei din domeniul privat vor primi vouchere de vacanță anual, până la sfârșitul anului 2026, în valoare de 1450 de lei.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice(…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de
muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.”, se arată în proiectul legislativ.
Prevederi privind voucherele de vacanță
• După ce legea va fi promulgată, modalitatea de plată a contravalorii voucherelor va fi stabilită de Guvern, în maxim 30 de zile.
• Voucherele de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, conform propunerii legislative semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR.
• Angajatorii vor primi banii de la stat în cont, iar apoi sunt obligați să îi transfere în termen de 5 zile către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera apoi beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.
• Persoanele care au două sau mai multe locuri de muncă au dreptul să își aleagă ce angajator le va oferi voucherele de vacanță. Toți angajații de la privat care vor primi aceste vouchere de vacanță vor avea obligația să depună o declarație pe proprie răspundere prin care vor alege care dintre angajatori vor acorda aceste drepturi.
• Voucherul de vacanță va fi în valoare de 1450 de lei, bani oferiți de stat din suma cu care angajatorul contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.
„Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acesfia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.”, este menționat în Expunerea de motive a proiectului.