Românii care locuiesc la bloc, fie că sunt chiriași sau proprietari ai apartamentelor riscă să primească amenzi destul de mari dacă nu respectă o serie de reguli. Majoritatea nici măcar nu cunosc anumite norme pe care trebuie să le urmeze, iar amenzile pentru locatarii care încalcă aceste reguli pot ajunge până la 10.000 de lei.
Ce reguli trebuie să respecte locatarii blocurilor
Conform legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, regulamentul de bloc trebuie respectat nu doar de cei care locuiesc acolo, ci și de persoanele care intră în clădire, indiferent de motiv.
Proprietarii de apartamente care fac modificări în locuință neconforme legii sau care schimbă destinația acestora fără să parcurgă tot procesul legal și care nu vor coopera cu asociația pentru a face anumite reparații, pot primi amenzi usturătoare.
De asemenea, pot fi sancționați și cei care refuză accesul de urgență în apartamente sau care nu vor lua în seamă reparațiile care îi prejudiciază pe ceilalți locatari.
Greșelile locuitorilor de la bloc care le pot aduce până la 10.000 de lei amendă
Printre cele 5 fapte pentru care proprietarii de apartamente vor putea fi amendați de poliția locală, reprezentanții din primărie sau inspectorii de stat în construcții se numără lipsa de comunicare cu asociația în privința modificării suprafeței utile, riscând astfel o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.
De asemenea, cei care nu permit accesul în locuință, președintelui asociației sau vreunui membru al comitetului executiv sau unei persoane calificate pentru reperațiile ce trebuie făcute, vor risca o amendă între 500 și 3.000 de lei. Persoanele care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente și inclusiv buna funcționare a instalațiilor, vor primi amenzi între 500 și 3.000 de lei.
O amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei va fi acordată celor care vor schimba destinația locuinței fără autorizațiile și aprobările legale. Aceeași sancțiune se va aplica pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, dar și a elementelor constructive fără a respecta legea asociațiilor.
Proprietarii care nu se ocupă de întreținerea sau reparația propriei locuințe și produc prejudicii celorlalți vecini, vor risca tot o amendă în valoare de 5.000 și 10.000 de lei, potrivit Avocatnet.ro.
„Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se arată în Monitorul Oficial.