Anul 2023 vine cu noutăți colosale pentru români. Cei care se apropie de vârsta pensionării sunt nevoiți să cunoască valoarea unui an de vechime. Iată ce trebuie să știi chiar înainte de a ieși la pensie în următoarele luni.
Așa cum era de așteptat, o mulțime de persoane fac tot posibilul anul acesta pentru a ieși la pensie. Totuși, mulți nu reușesc să atingă stagiul minim de cotizare, motiv pentru care sunt nevoiți să achite o sumă destul de mare în plus pentru a echilibra cât de cât balanța.
Cât costă un an de vechime în 2023
Pensionarii români au primit o veste foarte bună chiar la început de an. Se pare că și în 2023 cei care doresc să iasă la pensie, dar nu au cotizat suficient la stat din diferite motive pot achita o sumă substanțială în fondul asigurării sociale.
Anul acesta cei care vor să iasă la pensie au dreptul de a plăti contribuția la stat pentru cel mult 6 ani. Totuși, până pe data de 31 august 2023 vor fi nevoiți să încheie un contract de asigurare cu ajutorul căruia garantează că își vor plăti retroactiv contribuția de asigurări. Anul acesta contribuția anuală va fi de 9.000 de lei.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.