În perioada 18 – 21 noiembrie, la Mediaș, a avut loc primul exercițiu de blackout din România. Autoritățile ne spun ce să facem dacă rămânem fără energie şi gaze timp de 3 zile.
Deși autoritățile dau asigurări că țara noastră nu are niciun fel de problemă în asigurarea energiei și a gazelor în această iarnă, în aceste zile are loc un exercițiu privind un posibil scenariu extrem.
Primul exercițiu de blackout în România. Cum supraviețuim pentru 3 zile fără curent și gaze
De vineri până luni, la Mediaș, județul Sibiu, se desfășoară primul exercițiu de blackout. Scenariul este acela că anumite zone din România ar rămâne trei zile fără gaze și energie electrică.
Autoritățile încearcă să pregătească cetățenii pentru o astfel de situație. Astfel, pentru a traversa cu bine o pană majoră de curent, ar fi bine să avem pregătite în casă pături groase şi un cort.
Acesta trebuie instalat într-o cameră care să nu fie pe colţul casei, ca să nu aibă pereţi ce dau direct în exterior. Cortul are rolul de a asigura temperatura optimă în momentul în care centrala termică se opreşte.
Foarte utile sunt sobele portabile. E important să avem și provizii de lemne şi generatoare cu baterii auto.
”Pe parcursul a trei zile este vorba de mai multe acțiuni, tot ceea ce înseamnă dezastre care pot să existe la un moment dat, iar aceste dezastre este foarte bine să le cunoaștem dacă se întâmplă și să găsim elementele necesare să le învățăm astfel încât dacă apar să putem să ne descurcăm.
O astfel de situație presupune ca omul să aibe la îndemână acel rucsac de prim ajutor în care să regăsim apă, o anumită cantitate de alimente, o lanternă, baterii, un aparat de radio și alte elemente specifice. Acest rucsac este un element care ar trebui să facă parte din recuzita noastră de zi cu zi”, a explicat Dumitru Cheseliță de la Asociația Energia Inteligentă.
Rucsacul de salvare nu trebuie să lipsească. Ce conține acesta
Fundamental în cazul unui posibil blackout este rucsacul de salvare. În acesta trebuie să avem, în primul rând, medicamentaţia, dacă folosim o anumită medicamentaţie.
De asemenea, apa nu trebuie să ne lipsească, un număr limitat de alimente și câteva conserve.
Tot acolo mai putem pune baterii, o lanternă, sisteme de stocare a energiei electrice. Vorbim de diverse sisteme de stocare simple, care se încarcă de la o anumită sursă. Poate să fie încărcat la bateria de la maşină, la o sursă solară sau există echipamente care au posibilitatea să se încarce direct, explică același Dumitru Chiseliţă.
În România, riscurile unui blackout sunt minime, dar pot să apară oricând situaţii extreme. ”Întotdeauna există un risc de a apărea o potenţială avarie. Depinde cât de bine pregătit e sistemul ca să o gestioneze. Suntem pregătiţi să limităm zonele potenţiale de avarie”, afirmă Ioan Purică, expert în energie, conform ObservatorNews.