Pentru a avea un stil de viață sănătosă și pntru a preveni o serie de boli și îmbătrânirea prematură a organismului, specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe și legume.
Astăzi vom vorbi despre avocado, care este un fruct originar din Mexic și Guatemala. Este prezent tot mai des pe mesele românilor datorită calităților sale nutritive excelente. La gust nu este apreciat de mulți, însă consumat corect poate deveni o opțiune bună pentru un mic dejun hrănitor și sănătos.
Nutriționiștii l-au denumit și „fructul perfect” deoarece se poate consuma oricând, la orice oră din zi. Este bogat în fibre și vitamine, iar consumul lui pe termen lung ajută la mentinerea sanatatii, dar și a frumuseții.
Avocado are un conținut ridicat de grăsimi, 60% dintre acestea fiind grăsimi mononesaturate, care, potrivit cercetărilor, ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă și la scăderea tensiunii arteriale.
Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de potasiu, acid folic și fibre, toate acestea fiind benefice pentru inimă și sistemul cardiovascular.
„Avocado este o sursă de vitaminele C, E, K și B6, precum și de riboflavină, niacină, folat, acid pantotenic, magneziu și potasiu”, a adăugat Medical News Today.
Toți acești compuși care se găsesc în avocado ajută la sănătatea generală și la longevitate, potrivit stiripesurse.ro.
Beneficiile fructului de avocado
Termenul de avocado se referă atat la arbore cât și la fruct. Cea mai cunoscută proprietate a sa este cea că nu îngrasă, dacă este consumat în cantități moderate. Este cea mai recomandată sursă de grăsime sănătoasă, acidul oleic ajutând la reducerea nivelului de colesterol.
De asemenea, consumul regulat de avocado îmbunătățește vederea, reglează nivelul glicemiei din organismul uman și previne malformațiile congenitale.
Cel mai cunoscut preparat pe bază de avocado este pasta guacamole, dar el se mai folosește și în salate, milkshake-uri, dulciuri sau în anumite țări se consumă și sub formă de înghețată.
Avocado este foosit și în cosmetică, pentru măștile de ten care revigorează tenul și îl fac să pară mai tânăr. Pe lângă asta, din el se mai fac șampoane, geluri de duș, creme.
În plus, avocado se numără printre singurele alimente nemodificate genetic.
Hass este cel mai cunoscut soi de avocado. Acesta a fost descoperit in anul 1930, in curtea lui Rudolph Hass. Postas de meserie, acesta a avut ideea de a-si patenta copacul.