Pe 8 noiembrie 2022, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, consideraţi conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte și călăuze ale sufletelor, în drumul spre Rai.
În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Cine au fost Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
În credința ortodoxă, Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești, iar Arhanghelul Gavriil, cunoscut și ca Gabriel, este cunoscut drept cel care i-a spus Fecioarei Maria că va naște pe pruncul Iisus Hristos Mântuitorul și cel care le-a adus credincioșilor Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.
Potrivit tradiției, Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile raiului, se luptă cu diavolul și veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele acestora, dacă le este hărăzit să mai trăiască.
De asemenea, în tradiția populară se spune că Arhanghelii îi ajută pe oameni prin post și rugăciune să-și înlăture păcatele.
În iconografie, Arhanghelul Mihail este prezentat cu o sabie de foc în mână, semn că pedepsește păcatul. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în Vechiul Testament ca fiind prezent, mai ales, acolo, unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, despre Arhanghelul Mihail se spune că este un înger al dreptății Dumnezeiești.
De asemenea, în credința populară, Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui și, ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer, sfântul se luptă cu ei.
În ceea ce-l privește pe Arhanghelul Gavriil, el este numit Vestitorul lui Dumnezeu. În iconografie apare ca un tânăr cu părul cârlionțat, care are în mână un toiag, care simbolizează autoritatea pe care a primit-o de la Dumnezeu, ca mesager al Său.
Tradiții și obiceiuri
În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile la rând, pe 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
În zonele de munte, Arhanghelii sunt considerați protectorii oilor, iar ciobanii obișnuiesc să facă o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieților” (arieții fiind berbecii separați de oi) pe care o aruncau în târla oilor în dimineața zilei de 8 noiembrie. Se spune că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.
Potrivit tradiției, în dimineața zilei de 8 noiembrie, creștinii merg la Biserică, la slujbă, și aprind lumânări, atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei care care au trecut la cele veșnice.
Tot de Ziua Sfinților Mihail și Gavriil, oamenii dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.
Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, oamenii nu au voie să lucreze, pentru că altfel se vor chinui înainte de moarte.
Pentru că vremea e aproape întotdeauna frumoasă în această zi, în tradiția populară, 8 noiembrie a primit numele de „Vara Arhanghelilor”. Bătrânii de la sate spun că de acum și până la Crăciun vor mai fi 2 sau 4 zile călduroase. Acestea sunt numite „Vara iernii”.