Noua lege a asociațiilor de proprietari. Mii de români sunt afectați! Urmează controale în blocuri: Amenzi de 3.000 de lei!
Un senator PNL, fost secretar de stat, a iniţiat un proiect de act normativ menit să reducă amploarea fraudelor pe care le fac administratorii asociaţiilor de locatari. Aceştia nu erau obligaţi să prezinte documente, în cazul în care existau suspiciuni de fraudă, dar dacă acest proiect va deveni lege, va trebui să o facă, după cum spune senatorul.
„În ultimii ani, în spaţiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri în acte, delapidări, fraude, multe dintre acestea ajungând în faza urmăririlor penale sau a condamnărilor, cu grave consecinţe asupra populaţiei care este nevoită, din banii proprii, să suporte aceste fapte”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de Eugen Ţapu-Nazare, senator PNL şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei.
„Unităţile administrativ-teritoriale primesc anual sute sau mii de reclamaţii de la membrii asociaţiilor care se consideră nedreptăţiţi sau înşelaţi de administratori, motiv pentru care primăriile dispun controale pentru luarea măsurilor care se impun. Chiar şi aşa, Legea nr. 230/2007 (legea asociaţiilor de proprietari-n.red.), în forma actuală, oferă posibilitatea asociaţiilor de proprietari să nu prezinte la control documentele solicitate, neexistând nicio prevedere expresă care să atragă răspunderea administratorului unei asociaţii de proprietari pentru această faptă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Prin urmare, Nazare spune că este nevoie ca reprezentanţii Primăriilor care vin în control la asociaţiile de proprietari, ca urmarea sesizărilor să aibă în spate şi o prevedere legală expresă care să le întărească atribuţiile.
Ca atare, în legea asociaţiilor de proprietari, senatorul propune ca şi „neprezentarea la organele de control cu documentele solicitate” să intre în zona contravenţiilor. Iar administratorii asociaţiilor de proprietari care nu se conformează acestei obligaţii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 de lei şi 3.000 de lei, după cum arată proiectul de lege.
În România există la ora actuală circa 130.000 de asociaţii de proprietari.