Veștile nu sunt tocmai bune pentru cetățenii români. Prețul carburanților a cunoscut un salt, considerabil, în ultima lună. S-au înregistrat 13 măriri de preț! Iată ce ar putea să se întâmple din data de 5 decembrie 2022.
În ultimele luni de zile, românii se confruntă cu prețuri din ce în ce mai mari, în diferite ramuri ale economiei. Printre acestea se află și piața carburanților care, în ultima lună, a suferit modificări de preț: a înregistrat 13 măriri! În plus, previziunile nu ar fi atât de bune pentru buzunarele românilor, deoarece, începând cu data de 5 decembrie 2022, prețul carburanților ar putea să se mărească din nou.
În prezent, un litru de benzină se vinde cu peste 7,50 lei, iar un litru de motorină se vinde cu peste 9 lei. Prețurile au suferit modificări în ultima perioadă, iar buzunarele cetățenilor români sunt afectate. De asemenea, specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin faptul că prețul carburanților ar putea să se mărească, încă o dată, din luna decembrie a acestui an.
Se anunță noi scumpiri de la 5 decembrie 2022?
Făcând o comparație între data de 1 octombrie 2022 și data de ieri, 23 octombrie 2022, un plin de 50 de litri de motorină este mai scump cu 26 de lei. Iar, pentru cei care alimentează cu benzină, un plin de 50 de litri costă, în prezent, cu 20 de lei mai mult.
Pentru scumpirile acestea ar exista, însă, o explicație. Analistul economic Adrian Negrescu susține: „Ţine în primul rând de disponibilitatea petrolului. Organizaţia producătorilor de petrol a redus producţia. Cererea continuă să fie mare, astfel că preţurile cresc. Pe de altă parte, asistăm la o scumpire a petrolului din cauza dolarului. Aprecierea dolarului face ca petrolul să fie mai scump, la fel şi benzina, motorina”.
Începând cu data de 5 decembrie 2022, prețul carburanților ar putea să se mărească, din nou.
„Preţurile sunt pe un trend crescător, trend care va continua şi lunile următoare. UE a decis ca începând cu 5 decemrie, tot petrolul şi toate produsele petroliere care sunt mişcate prin intermediul porturilor ruseşti să fie interzise. Pentru noi, asta va însemna din păcate o mare problemă economică”, a mai susținut analistul, arată observatornews.ro.