Alimentul nelipsit de pe masa românilor a ajuns să coste o mică avere. Dacă până acum roșiile erau în meniul nostru, aproape zi de zi, nu peste mult timp, puțini vor fi cei care își vor mai permite, câte o salată cu roșii, de exemplu.
Deși este un aliment folosit frecvent, atât pentru diverse mâncăruri, salate, sosuri etc, roșiile vor deveni, din ce în ce, mai puțin accesibile. Oricum, valul de scumpiri din ultima perioadă îi determină pe mulți dintre români să renunțe la anumite alimente.
Roșiile sunt o sursă de săruri minerale, vitamine, aminoacizi și antioxidanți. De-a lungul timpului, studiile au arătat că această legumă conține 30 dintre cei 21 de aminoacizi esențiali organismului și se recomandă consumul lor pentru prevenirea și tratarea multor boli.
Medicii recomandă ca roșiile să fie mâncate în stare naturală, în acest fel se evită pierderea nutrienților și a vitaminelor.
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii în piața Mihalache din București
Se poate spune că roșiile au trecut la capitolul delicatese. Dacă până acum câteva luni prețul lor era accesibil, cam pentru toată lumea, lucrurile s-au schimbat, mai ales că a și trecut sezonul lor.
În piața Mihalache din București, un kilogram de roșii costă, acum, 20 de lei.
Făcând o comparație, în luna august a acestui an, în piața Obor, un kilogram de roșii se vindea cu o sumă ce varia între 5 și 8 lei.
Deși pare greu de crezut, în tot acest val al scumpirilor, există și alimente ce s-au ieftinit. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), produsele pe care, încă, ni le putem permite sunt fructele proaspete. Acestea au înregistrat o scădere cu 4,34%.