Este premieră în România! La jumătatea lunii octombrie va începe prima ediție a programului ”Rabla local”, prin intermediul căruia, românii vor primi din partea statului 3.000 de lei. Află ce trebuie să faci pentru a beneficia de această sumă.
Mihai Drăgan, Directorul de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost prezent joi, 6 octombrie, la conferința de deschidere a Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2022, de la Romexpo. Eveniment ce se desfășoară în perioada 6–16 octombrie 2022. Acolo, el a discutat despre programele de tip ”Rabla” existente, dar și despre un nou proiect. Despre ce este vorba?
Cum poți beneficia de cei 3.000 de lei
În cadrul acestei conferințe, Mihai Drăgan a vorbit despre prima ediție a programului „Rabla local”, care va începe, pentru prima oară, la jumătatea lunii octombrie 2022. Potrivit spuselor Directorului de Comunicare al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, persoanele care se vor înscrie în acest program vor avea posibilitatea de a casa mașinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei.
”Programul „Rabla local” îl lansăm, în premieră, la jumătatea lunii octombrie. Este un program care se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să şi achiziţioneze una nouă. Sperăm să prefere transportul în comun, pentru că e o variantă foarte, foarte sănătoasă pentru mediu. Programul acesta vine în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani.
Acest program îl lansăm pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei. Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetăţenii care doresc să-şi caseze maşinile, iar 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, şi 20% de către autoritatea publică locală. Programul se va desfăşura prin autorităţile publice locale, aşa că cetăţenii doritori trebuie să meargă la primărie şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program.
Sperăm să casăm prin acest program, anul acesta, undeva în jur de peste 20.000 de autovehicule vechi. Cu siguranţă, dacă se va dovedi un succes, aşa cum se preconizează, sperăm să repetăm programul cu bugete mai mari în anii viitori”, a declarat Mihai Drăgan.