Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o atenționare către populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.
DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune.
În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator, informează monitorulsv.ro.
Alertă de holeră în Suceava
DSP recomandă consumarea apei de băut numai din surse autorizate și sigure, respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate.
Se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.
Vibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca.
Alertă de holeră în Republica Moldova. Ce recomandări au medicii
Bacteria a fost decscoperită la granița cu România pe o plajă de pe malul Nistrului.
În aceste momente situația este sub control, însă autoritățile colectează probe pentru ca bacteria să nu se răspândească.
Deși există riscul unei infectări cu această bacterie, scăldatul nu a fost încă interzis. Un medic român a afirmat că holera este o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă. Cetățenii trebuie să fie foarte atenți atunci când consumă fructe și legume.