Românii din Marea Britanie strâng cureaua mai abitir decât ar fi făcut-o acasă. Acolo, prețurile tot mai mari la mâncare și combustibilul scump au făcut imposibil traiul fără griji așa cum era odată în Regat. Inflația a urcat până la cel mai înalt nivel din ultimele 4 decenii și continuă să crească spre disperarea semenilor plecați după o viață mai bună.
A cincea mare economie a lumii îi pune la grea încercare pe conaționali noștri aflați departe de casă.
Rata anuală a inflației în Marea Britanie a ajuns la 9%, cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, ceea ce a dus la creșteri de preț fulminante:
“O pâine albă costă 1,20 lire. Putem să găsim și mai scump, dar vom lua una cât de cât ieftină…
Iar la ouă, avem mai multe variante. O vom lua pe cea mai ieftină, adică 0 liră, 6 ouă.”
“Pentru acest produse am plătit 4,74 lire. Acum câteva luni plăteam 4 lire sau 3,50 lire.”
Un sfert din locuitori au renunțat la una din mese
Laolaltă cu lumea întreagă, Regatul Unit trece prin vremuri pe cât de neobișnuite, pe-atât de dramatice: din cauza scumpirilor, un sfert dintre locuitori au renunțat la una dintre mesele principale ale zilei în vreme ce mai mult de jumătate sunt de părere că Guvernul nu îi sprijină suficient- o arată cel mai recent sondaj referitor la efectele inflației.
De suferit au și românii- peste 1 milion, în tot Regatul:
Ștefania Erdei, româncă stabilită în Norfolk: “După cum vedeți, și prețul carburantului a fost mărit și nu cu puțin- de la 1,20 lire pentru un litru de benzină, acum e 1,60 lire. La fel si pentru diesel, 1,75 lire aproape, când înainte era în jurul valorii de 1,50 lire.”
Britanicii își petrec serile în restaurantele de tip fast-food pentru a face economie la apă și lumină
O organizație caritabilă a descoperit că britanicii cu venituri mici au ajuns să-și petreacă serile în restaurantele de tip fast-food doar ca să facă economie la apă și lumină.
Jurnaliștii din Regat tratează pe larg subiectul inflației, însă concluzia e mereu aceeași: “Nu există scăpare din inflație: indiferent că vorbim despre energia electrică, mâncare, transport sau distracții, prețurile cresc într-un ritm accelerat.”
Lucian Trică, român stabilit în Londra: “Guvernul a promis că o să facă câte ceva și pentru cei cu venituri mici. Să sperăm că și românii stabiliți în Marea Britanie vor beneficia de aceste ajutoare.”
Guvernul Johnson a anunțat că îi va sprijini pe cei sărmani însă măsuri clare nu au fost anunțate încă.