Vești mai puțin bune în România. Sunt vizați românii care plătesc cash la curier. ANAF le va reține datele timp de cinci ani.
De când a început pandemia COVID-19, cumpărăturile online au devenit o modă. Oamenii evitau să iasă din case, să umble prin magazine, așa că dădeau comenzi online.
Astfel ne ușuram munca, însă acum veștile sunt extrem de proaste. Sunt vizați în special care plătesc cu cash în general, asta doarece ANAF o să le rețină datele timp de cinci ani.
Oamenii preferă ca alimentele, hainele și produsele de care au nevoie să ajungă la ușa lor, fără bătăi de cap. Majoritatea dintre noi recurg la metoda cumpărăturilor online, însă în urma noilor modificări, lucrurile nu vor mai fi la fel de simple.
ANAF a trimis recent un comunicat prin care anunță faptul că s-a luat în calcul colectarea datelor de la persoanele care cumpără online produse și le plătesc apoi cash, asta pentru o mai bună colectarea a taxelor și a impozitelor.
Astfel, că firmele de curierat vor fi obligate să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care plătesc ramburs produsele comandate online, date personale ce nu se vor șterge din istoricul ANAF timp de cinci ani.
Noua reglementare nu este deloc bună. Sunt oameni care s-au obișnuit să plătească cash de fiecare dată, de teama unei înșelătorii cu cardurile bancare, așa cum s-a întâmplat de numeroase ori.
Decizia va fi pusă în practică de către autorități cât mai repede, astfel că ordonanța de urgență va intra în vigoare de la 1 iunie. Prin această măsură se vrea coordonarea încasărilor de bani pe care le obțin persoanele fizice ori societățile care vând diverse produse pe platformele online, inclusiv pe rețelele de socializare.
„Avem, în România, o creștere economică importanță, dar rămâne provocarea colectării de taxe și impozite. Putem privi acest mod de a gestiona această chestiune ca pe radarul marfurilor să ajute statul să colecteze taxe și impozite”, a decarat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvernul României.
Prin această metodă în care toți cei care comandă diferite lucruri de pe Internet și plătesc cu cash, se urmărește și înșelătoriile cu care zilnic se confruntă zeci de români.
„ANAF va verifica dacă aceste persoane sunt înmatriculate legal, dacă își depun declrațiile de venituri și evident dacă își plătesc taxele și impozitele”, a declarat Adrian Berta, consultant fiscal.