Dupa ce ne-am înghesuit să cumpărăm ulei de floarea-soarelui de teama să nu rămânem fără, acum situația e complet alta: ulei e suficient la raft, dar nu mai sunt cumpărători. Prețurile care au explodat îi fac pe clienți să evite raionul de ulei și chiar să caute alte variante pentru gătit.
Isteria uleiului a trecut. Dovadă stau sticlele neatinse acum pe rafturi. Dacă în urmă cu o lună oamenii se temeau că vor rămâne fără acest produs esențial, acum pe raionul cu ulei de floarea-soarelui nu se mai îngrămădește nimeni.
Sunt sticle din belșug, dar lipsesc cumpărătorii.
Uleiul nu se mai cumpără din cauza prețurilor
În timp ce unii s-au aprovizionat serios de teama penuriei, alții încă păstrează distanța din cauza prețului care a explodat la raft în ultima perioadă.
“Scump, foarte scump.
E mai multă lume fără bani, decât cu bani.”
“Era 6 lei și acum 9,34”
“Este foarte greu, este foarte scump, mai ales pentru cei care nu au bani.”
Ulei suficient la raft
Oamenii spun că vor începe să gătească cu alternative cum ar fi untura, pentru a nu mai fi nevoiți să cumpere ulei.
“O să trec să iau untură, slănina aceeea de o făceau bunicii. Anumite mâncăruri care se pot face, am să le fac cu untură. O varză, să prăjești un cartof, ce mănânci atunci pe moment. Cred că o să-mi fac 5-6 borcane de untură să le am ca să alternez.”
Dar în timp ce oamenii caută deja variante la uleiul mult prea scump, primim și o veste bună. Deși prețurile rămân piperate, ulei este pentru toată lumea. Pentru toată lumea care își permite.
Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Români: “România produce suficient de multe semințe de floarea-soarelui ca să-și acopere efectiv nivelul de consum intern de la recoltă la recoltă. Ca să fim clari pentru telespectatori, România în acest moment nu are absolut nicio problemă în ceea ce privește aprovizionarea cu ulei, pentru rafturile hipermarket-urilor.”