Armata lui Vladimir Putin afirmă că a distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o altă ţară europeană, a informat luni Ministerul Apărării rus, potrivit Reuters. Slovacia neagă ”propaganda rusă”.
Conform ministerului Apărării de la Moscova, rachete Kalibr care au fost lansate duminică, 10 aprilie, de Rusia dinspre mare au distrus patru sisteme S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia oraşului ucrainean Dnipro. Slovacia neagă categoric propaganda rusă, conform căreia sistemul de apărare S-300 din Ucraina a fost distrus. ,,Este un fake news. Confirmat oficial de Ucraina”, a scris duminică pe pagina sa de Twitter premierul slovac Eduard Heger.
Rusia afirmă că 25 de militari ucraineni au fost de asemenea ucişi în atacul de duminucă. Ministerul Apărării de la Moscova nu specifică ce ţară europeană a trimis aceste sisteme S-300 Ucrainei. Duminică, Slovacia, care a donat un astfel de sistem Ucrainei, a negat că acesta a fost lovit. Conform Slovaciei, astfel de informaţii sunt minciuni ale Rusiei.
Aeroportul de la Dnipro, din nou bombardat de soldații lui Vladimir Putin
Duminică, 10 aprilie, la orele după-amiezii, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (estul Ucrainei) a informat că aeroportul din Dnipro a fost bombardat din nou de armata rusă şi “complet distrus”. Aeroportul mai fusese lovit în data de 15 martie, când pista fusese distrusă şi terminalul avariat.
Conform Ministerului Apărării rus, armata rusă a doborât de asemenea două aparate ucrainene Su-25 lângă oraşul Izium şi au distrus două depozite de muniţii, dintre care unul se afla lângă oraşul Mikolaiv (Nikolaev) din sudul Ucrainei.
S-300 este un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune de producție sovietică și ulterior rusă. este considerat unul dintre cele mai puternice sisteme de apărare antiaerienă utilizate în prezent. Este folosit în principal în Asia și Europa de Est, inclusiv în trei țări membre NATO: Bulgaria, Grecia și Slovacia.
Slovacia care ar fi avut o singură baterie S-300( cu 4 lansatoare) a trimis sistemul în secret în Ucraina săptămâna trecută.