Sistemul ERP (Enterprise Resource Planning) sau sistemul de Planificare a Resurselor unei Organizații este un program de software destinat să susțină și să integreze toate ariile funcționale ale proceselor de afaceri, precum: planificarea, producția, logistica și depozitarea, achiziția de bunuri și servicii, management, finanțe și contabilitate, dar și partea de resurse umane.
Un program de software precum ERP poate fi instalat și adaptat la nevoile oricărei organizații, indiferent de dimensiunea sau industria de activare. Sistemul ERP se concentrează, în principal, pe integrarea într-o singură platformă a proceselor de business care permit:
- Integrarea sistemului și a serviciului;
- Automatizarea procesului de afaceri;
- Partajarea securizată a datelor între departamentele interne ale organizației.
Dacă ești la un pas de a alege un software de management și planificare pentru afacerea ta, iată care sunt cele mai importante avantaje ale sistemelor ERP de la Pluriva:
1.Eficientizează fluxurile de lucru
Sistemele ERP sunt caracterizate de posibilitatea integrării tuturor proceselor de lucru într-o singură platformă accesibilă utilizatorilor. Un sistem ERP optim conține o serie de module care ajută la eficientizarea fluxurilor de lucru. Printre cele mai cunoscute și utilizate sunt:
- Contabilitate;
- Mod de bugetare și tendințe pentru viitor;
- Managementul relațiilor cu clienții;
- Resurse umane;
- Managementul inventarului și stocurilor;
- Managementul lanțului de aprovizionare.
Cu ajutorul acestor module integrate, programul ERP poate accelera procesele interne pentru fiecare departament, eliminând sarcinile repetitive și rutina, crescând eficiența și productivitatea.
2.Îmbunătățește planificarea financiară
Soluțiile ERP sunt bine cunoscute datorită capacității lor de a genera o imagine de ansamblu asupra companiei, prin prognoză și identificarea tendințelor de creștere și prin raportarea unui calup mare de date. Analizarea acestor date permite luarea unor decizii mai nuanțate și mai precise, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
3.Îmbunătățește securitatea și accesibilitatea datelor
Sistemul ERP poate fi văzut ca un sistem de control care permite organizațiilor să gestioneze securitatea și să se asigure că datele și informațiile interne pot fi partajate de la un departament la altul fără a fi compromise. Având în vedere că mai multe echipe din organizație vor utiliza sistemul ERP, informațiile trebuie înregistrate într-un cloud și stocate într-o singură bază de date care poate fi accesate de oriunde printr-un sistem de securitate.
4.Îmbunătățește comunicarea internă
Mediul de lucru remote a impus adaptarea la un nou stil de comunicare între departamente. Un sistem ERP ajută la gestionarea diferitelor forme de comunicare, astfel încât angajații să poată menține o legătură atât profesională, cât și socială. Un alt modul important integrat într-un ERP se referă la schimbul electronic de date. Acesta permite schimbul de documente într-un format electronic standardizat, rapid și simplu, fără a compromite datele importante.
5.Reduce costurile companiei
Deși implementarea unui sistem ERP în companie poate fi o investiție costisitoare inițial, acesta duce la reducerea costurilor pe termen lung. Reducerea costurilor pot fi analizate în ansamblu prin faptul că sistemul ERP crește nivelul de eficiență și productivitate, te ajută să economisești timp prin eliminarea sarcinilor repetitive și erorilor umane, optimizează controlul asupra tuturor activităților și te ajută să analizezi tendințele de creștere.
Acum că ai descoperit care sunt avantajele unui sistem ERP, ești pregătit să implementezi soluția adecvată pentru compania ta!