Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Guvernului spaniol Pedro Sánchez, că războiul din Ucraina reprezintă, în primul rând, o profundă criză umanitată şi are efecte devastatoare asupra ucrainenilor.
„Am susţinut securizarea reţelei energetice a Republicii Moldova şi Ucraine.(…)
Războiul din Ucraina înseamnă însă, în primul rând, o profundă criză umanitară. Sunt devastatoare dramele ucrainenilor care sunt nevoiţi să îşi părăsească ţara.
Am discutat cu preşedintele Guvernului spaniol despre măsurile României, în special operaţionalizarea centrului logistic de la Suceava. Acest hub umanitar reprezintă expresia concretă a solidarităţii europene esenţială în aceste momente ”, a afirmat Klaus Iohannis.
Am evaluat „situaţia de securitate din proximitatea directă a flancului estic”
Acesta a mai menționat că, împreună cu Pedro Sanchez, a evaluat „situaţia de securitate din proximitatea directă a flancului estic şi sigur în special la Marea Neagră, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina”.
„Am mulţumit Spaniei pentru asigurarea anul trecut a misiunii de poliţie aeriană din România ”, a adăugat şeful statului.
Ziua 22 de război-bombardamente puternice în Ucraina
Bombardamentele rusești au continuat în marile orașe ucrainene, iar sudul orașului Mariupol se transformă în ruine.
Bombardamentele au continuat și noaptea trecută în Ucraina, iar teatrul din orașul Mariupol a fost bombardat. La acea locație se adăposteau cel puțin 1.000 de oameni, adulți și copii.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, neagă lovitura și acuză Kievul că pregătește un atac chimic.
Rusia își intensifică presiunea militară în zona Mării Negre, spun oficialii din SUA.
Un bazin de înot din Mariupol a fost bombardat, unde se aflau mai multe femei și copii.
De asemenea, Un tanc rusesc a fost lovit din mai multe părți de rachete, iar atacul a fost filmat de drone.
Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, răpit pe data de 11 martie de ruși, a fost eliberat. Acesta a fost ținut prizonier cu alte nouă persoane.