Guvernul a pregătit draftul pentru noua schemă de ajutor în cazul facturilor românilor la energie. Curentul electric și gazele naturale au raportat majorări de preț de până la 44 de procente în ultimul an.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că miercuri va avea loc o şedinţă de Guvern pentru ordonanţa privind compensarea preţurilor la energie începând cu 1 aprilie, urmată de şedinţa coaliţiei de guvernare pentru a analiza preţul carburanţilor.
“Cred că miercuri va intra în şedinţa de Guvern în forma propusă de Ministerul Energiei şi de către premier. Este şi cu compensare, pe anumite componente(…) pentru gazele naturale şi energie electrică. Va fi o şedinţă de coaliţie miercuri la Parlament după şedinţa de Guvern”, a spus luni Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
Plafonarea prețurilor la energie, până în martie 2023
Guvernul prelungește măsura plafonării prețurilor la energie până anul viitor, la 31 martie, o ordonanță de urgență în acest sens urmând să fie aprobată în următoarea ședință de guvern, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Potrivit unui draft al proiectului de ordonanță de urgență consultat de HotNews.ro prețul plafonat la energie electrică depinde de consum în cazul consumatorilor casnici. Nu se mai vorbește însă de compensare.
Prețuri plafonate la facturile de curent electric
Potrivit documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30- 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
Guvernanții nu s-au decis însă în privința gazelor naturale
În privința gazelor, draftul de proiect vorbește despre un preț plafonat pentru vânzarea către clienții casnici, dar acesta nu este încă stabilit. Gazele ar trebui să provină exclusiv din producția internă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat săptămâna trecută că se fac ultimele retușuri pe Ordonanţa de urgenţă cu privire la schema de ajutor la energie electrică şi gaze naturale, care urmează să fie aplicată de la 1 aprilie.
Ministrul a adăugat că în weekend-ul care s-a încheiat urmau să fie finalizate consultările „cu toţi actorii din piaţă”.
„Ministerul Energiei avea finalizată partea de ordonanţă de urgenţă cu privire la măsurile pe care premierul le-a şi prezentat. Până mâine aşteptăm de la Autoritatea de Reglementare să integrăm în ordonanţa de urgenţă nişte lucruri care se referă la tarifele de reglementare. Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toţi actorii din piaţă, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcţiune noua schemă de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi a gazelor naturale”, a precizat ministrul Virgil Popescu.