Încă o unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost lovită de bombardamentele trupelor rusești. Este anunțul făcut de Agenţia pentru Energie Atomică, scrie The Guardian, citată de News.ro.
Potrivit informațiilor, nu au fost detectate creşteri ale radiaţiilor în apropierea instalaţiei avariate din nord-estul Ucrainei, care produce radioizotopi şi este utilizată pentru cercetare şi dezvoltare. Problema a speriat autoritățile de reglementare care trebuie să sublinieze în mod urgent riscurile aflate în creștere.
„Am avut deja câteva episoade care compromit siguranţa la centralele nucleare ale Ucrainei ”, a declarat, prin intermediul unui comunicat, generalul Rafael Mariano Grossi.
Securitatea nucleară din timpul războiului
Agenția lucrează la aspecte pentru a asigura securitatea nucleară din timpul războiului.
„Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni un accident nuclear în Ucraina, care ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi pentru mediu. Nu ne putem permite să aşteptăm”, a mărturisit generalul Rafael Mariano Grossi.
Trupele rusești au capturat centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina după o noapte de bombardamente continue, care au produs un incendiu într-o clădire din apropiere.
Oficialii de la Agenţia pentru Energie Atomică și-au exprimat „profunda îngrijorare” pentru modul în care era gestionată cea mai mare fabrică din Europa, supravegheată în acest moment de un comandant rus.
Duminică, Rafael Mariano Grossi, a declarat că preluarea „încalcă unul dintre cei şapte piloni indispensabili ai securităţii şi securităţii nucleare”, subliniind importanţa ca personalul să îşi continue sarcinile de siguranţă şi securitate „fără presiuni nejustificate”, a spus oficialul.
Rusia, de acord să negocieze siguranța centralelor nucleare din Ucraina
Statele occidentale au atras atenția asupra riscului unui accident nuclear în cursul luptelor dintre armata rusă și forțele de apărare ale Ucrainei. Europa a fost la un pas de o mare tragedie după bombardarea la data de 4 martie a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare de pe continent.
Rusia susține ideea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Rafael Grossi, cu privire la o întâlnire trilaterală cu Ucraina pentru asigurarea securității instalațiilor nucleare în timpul invaziei militare din Ucraina.
Oficialii ruși nu sunt de acord, însă ca negocierile tripartite să aibă loc la Cernobîl, așa cum dorește Grossi, le-a spus jurnaliștilor reprezentantul rus, citat de The Guardian.
Anunț din Rusia: Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru negocieri
„Rusia a susținut ideea lui Grossi cu privire la o întâlnire trilaterală și ne așteptăm ca și ucrainenii să coopereze”, a declarat luni ambasadorul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Mihail Ulyanov.
„Cred că Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru o astfel de întâlnire. Există numeroase capitale în lume”, a precizat oficialul rus.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a luat duminică iniţiativa unei noi discuţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a garanta “protecţia nucleară”, după cum a scris presa franceză.