Trei mii de soldaţi ruşi au început exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropiere de graniţele cu Ucraina şi cu Belarus, transmite Reuters.
Încă din toamna anului trecut, Rusia a comasat trupe lângă graniţa cu Ucraina şi a cerut alianţei NATO să nu ia în calcul primirea fostei republici sovietice şi să nu se mai extindă spre Est.
Rusia şi Statele Unite au purtat o primă rundă de discuţii luni la Geneva pe această temă.
Ce tip de exerciții militare desfășoară Rusia la doi pași de Ucraina
Anunţul privind exerciţiile militare ruse a fost făcut de armata lui Vladimir Putin a doua zi după consultările ruso-americane de la Geneva privind propunerile de securitate făcute de Moscova.
Kremlinul a declarat marţi că negocierile de ieri nu au oferit motive de optimism privind o reducere a actualelor tensiuni.
Interfax a citat un comunicat al Districtului militar vestic potrivit căruia exerciţiile vor avea loc în regiunea Smolensk, din apropiere de graniţa cu Belarus, şi în regiunile Voronej, Belgorod şi Briansk, din apropiere de Ucraina, implicând 300 de piese de armament, inclusiv tancuri T-72B3, vehicule de luptă BMP-2 şi arme de foc obişnuite.
Militarii vor face exerciţii de tragere din vehicule blindate, marş în timpul unor activităţi de sabotaj şi recunoaştere din partea inamicului şi de aprovizionare cu armament a teritoriului controlat.
Ucraina apreciază dialogul dintre Rusia și SUA
Preşedinţia ucraineană a salutat marţi “intenţiile şi eforturile” SUA, Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Rusiei menite să reducă tensiunile din jurul Ucrainei în cadrul unei serii de negocieri ruso-occidentale, săptămâna aceasta, informează Agerpres.
“Nu putem decât să salutăm intenţiile şi eforturile SUA şi Rusiei, NATO şi Rusiei în vederea reducerii tensiunilor şi soluţionării tuturor problemelor comune la masa negocierilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ucrainene, Serghei Nikiforov, într-un mesaj video.
“Avem încredere în partenerii noştri şi în declaraţiilor lor, conform cărora nicio decizie privind soarta Ucrainei nu va fi luată pe la spatele nostru”, a comentat oficialul de la Kiev.
Potrivit acestuia, Kievul are şi el “tot interesul pentru o reglementare în cel mai scurt timp a conflictului” din estul Ucrainei, “mai ales pe cale paşnică”. “Suntem gata să căutăm soluţii în toate formatele”, a adăugat el.