Se spală în ajunul Bobotezei 2022? Multe gospodine se întreabă în preajma marii sărbători de pe 6 ianuarie 2022 dacă pot spăla rufe. Iată ce spun preoții!
Se spală în ajunul Bobotezei 2022? An de an, Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie, cu o zi înainte de Sfântul Ion.
Există o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare.
Se spală în ajunul Bobotezei 2022?
Boboteaza sau Botezul Domnului se sărbătorește în fiecare an la data de 6 ianuarie atât de către Biserica Ortodoxă, cât și ce cea Catolică.
Tradițiile și obiceiurile spun că e bine să faci sau să nu faci unele lucruri în această zi.
În ajunul Bobotezeu se pot spăla rufe. Apa sfințită are o semnificaţie specială însă în ziua de 6 ianuarie, se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe .
Apa și busuiocul, folosit de preoți pentru sfințire, sunt elemente reprezentative ale acestei sărbători
Pentru a avea noroc tot anul, în unele zone ale țării, trebuie să te lași „iordănit”.Un grup de tineri merg prin sate și iau oamenii întâlniți pe sus, îi stropesc cu apă sfințită, păstrată într-o găleată, îi aruncă în aer și îi prind înapoi în brațe. Unul dintre ei are rolul de preot în grup, el este cel ce folosește un mănunchi de busuioc pentru a stropi oamenii.
Unii oameni îşi afumă grajdurile şi vitele pentru a alunga duhurile rele din acestea, alţii aprind focuri pe câmp sau cântă melodii însoţite de strigături şi zgomote.
Aghiasma luată de la preot în ziua de Bobotează ajută la curăţarea gospodăriei de diavoli, moroi, șerpi, purici, boli, dar și de influența oamenilor malefici, precum favorizarea unor recolte bogate.
O tradiție din străbuni spune că vremea din ziua de Bobotează o prevestește, potrivit credinţei populare, pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă.