COLECTIV. Pe 30 octombrie se împlinesc fix 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv, care a îndoliat zeci de familii din România.
Au trecut 6 ani de la incendiul din Clubul Colectiv
S-au împlinit 6 ani de când un incendiu dezastruos a izbucnit într-un club din Capitală și a distrus sute de familii.
Incendiul din clubul Colectiv a izbucnit în noaptea de 30 octombrie 2015, în timpul unui concert susţinut de trupa Goodbye to Gravity. Artificiile folosite în timpul concertului au provocat aprinderea buretelui folosit pentru antifonare, iar de acolo focul s-a extins cu rapiditate în întreg localul.
În urma tragicului eveniment din Colectiv, au murit 65 de oameni, peste 100 de persoane au suferit arsuri cumplite şi totodată duc cu ei pentru toată viaţa urmele tragediei. Procesul este departe de final, primarul de atunci al sectorului în care a avut loc incendiul este acum primar în alt sector, iar când vine vorba de lucrurile importante, autorităţile se bâlbâie şi acum la fel cum au făcut-o şi atunci.
Filmul evenimentului din 30 octombrie 2015
O reconstituire a incediului din Colectiv, realizată de specialiştii de la INSEMEX, a pornit de la secunda zero a jocului de artificii. Acestia spuneau că efectele pirotehnice au durat fix 15 secunde.
7 secunde mai târziu, Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity vede flacăra pe stălpul de lângă scenă şi spune „Asta nu era în program!”. Acesta cere ulterior, un extinctor.
Astfel, în mai puţin de nouă secunde, flăcările au acaparat deja în totalitate plafonul acoperit cu spumă poliuretanică şi plăci din lemn. Potrivit specialiştilor, temperatura focului a fost de aproape 1000 de grade celsius! La secunda 35, din plafon încep să curgă picături incandescente peste oamenii care se înghesuie să iasă din club.
Alimentate de instalaţiile de ventilaţie, flăcările coboară în mijlocul clubului, printre spectatori. La secunda 41 a incendiului, tinerii deschid prima uşă. Flăcările sunt deja în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului.
La secunda 17 se deschide şi cea de-a doua uşă, iniţial blocată. Alimentat de afluxul brusc de aer proaspăt, focul capătă o intensitate și mai mare.
La secunda 91, flăcările ucigaşe pârjolesc inclusiv containerul în care erau blocaţi zeci de tineri.
La secunda 105, de la un metru înălţime în sus, arde tot. Doar cei care s-au culcat la pământ supravieţuiesc. Opt secunde mai târziu flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural. Au trecut 153 de secunde. Incendiul începe să se stingă singur.
Concluziile specialiştiilor de la Petroşani arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi felul în care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie aproape imposibilă.
In urma tragediei au murit 65 de persoane
În urma incendiului de la Colectiv, 26 de tineri au pierit în acea noapte, numărul victimelor ajungând în următoarele săptămâni la 64. Însă, bilanţul final a numărat 65 de morţi un an şi 9 luni mai târziu. Atunci autorităţile spuneau că sunt capabile să gestioneze situaţia şi nu ne lipseşte nimic, însă rudele victimelor alergau disperate să facă rost de materiale sanitare, iar răniţii erau expuşi bacteriilor intraspitaliceşti care aveau să-i ucidă pe mulţi dintre ei. 34 dintre răniţi au fost până la urmă transportaţi la spitale din străinătate, cu ajutorul ONG-urilor şi persoanelor private.
Mii de oameni au ieşit în stradă la doar câteva zile după incendiul din Colectiv, pentru a cere demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Iar pe 4 noiembrie Guvernul Ponta şi Piedone îşi prezentau demisiile.
Procesul Colectiv inca se judeca, desi au fost date primele condamnari
Tribunalul Bucureşti a decis şi ca cei condamnaţi în dosarul Colectiv să plătească în solidar cu Primăria Sectorului 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro pentru victimele incendiului şi peste 8 milioane de lei pentru mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară, bani reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru victimele de la Colectiv. Decizia din decembrie 2019 a fost atacată atât de persoanele condamnate, cât şi de procurorii care s-au ocupat de dosar.
Însă, după 6 ani de la tragedie încă nu există un verdict final în dosarul Colectiv. Procesul reluat în septembrie la Curtea de Apel Bucureşti, după vacanţa judecătorească, a început direct cu o amânare.