Iarna se aproprie cu pași repezi, iar facturile mari vor fi singurele care să ne țină de cald. După scumpirile la gaz și electricitate, bucureștenii primesc o nouă lovitură: cresc facturile la apă caldă și căldură. În Capitală, gigacaloriei va creşte de luna viitoare cu 20%, iar facturile ar putea fi și cu 100 de lei mai mari pe lună pentru un apartament cu două camere.
Bucureștenii sunt revoltați. Facturile mai mari îi pun pe gânduri deoarece după achitarea facturilor le va fi greu să se întrețină.
,,Dacă se mai scumpeşte cu 100 de lei gigacaloria, o să vină 5-600 de lei de apartament”, mărturisește Ion Ioneşti, administrator de bloc.
Oamenii sunt la limită cu banii. Un apartament cu 3-4 camere va înregistra facturi de până la 500-600 de lei.
,,Şi gazele se scumpesc, şi lumina. Păi ce noi suntem de fier? Ce mai mâncăm?”.
Începând cu data de 1 octombrie, Elcen va plăti 151 lei/MWh către Romgaz, faţă de 70 iarna trecută.
,,Prețul negociat cu Romgaz este dublu față de anul trecut. În condițiile de piață actuale, este un preț foarte bun obținut de către Elcen”, a susținut Adrian Tudora, administrator special ELCEN.
Gazele reprezintă aproximativ 70% din costul de producție, gigacaloria livrată de cele patru centrale de termoficare din Bucureşti se va scumpi de la 206 la 329 lei, conform calculelor făcute de economica.net. Aici se vor adauga costurile de transport și distribuție prin rețeaua Termoenergetica. Prețul final al gigacaloriei va urca de la 490 la 590 de lei.
Nicușor Dan este ultima speranță a bucureștenilor. În prezent, locuitorii Capitalei plătesc 163 de lei pe gicacalorie, de trei ori mai puţin faţă de preţul real. Dacă Primăria Capitalei va păstra nivelul subvenţiei, preţul va creşte la 263 de lei, cu 60% mai mult ca în prezent.
,,PMB subvenționează 300 lei, se poate și 400. Sunt bani, dar trebuie să decidă cu consilierii”, afirmă edilul Capitalei, Nicușor Dan.
Majorarea subvenţiei ar însemna o gaură imensă în buget. Mai ales că Primăria are deja datorii de peste jumătate de miliard de lei către Elcen. 80% dintre bucureşteni sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.