Noile buletine cu cip au fost emise la Cluj. Noile cărți de identitate electronice pot stoca datele biometrice ale posesorului.
De la începutul lunii august, România emite cărţi de identitate electronice. Românii se aliniază unui regulament european, pe care trebuie să îl respecte toate statele membre. Buletinele au dimensiunea unui card bancar şi pot stoca datele biometrice ale celui care îl deține.
Unul dintre avantajele cărților de identitate este cel al dimensiunii reduse. Noile buletine se aseamănă cu niște carduri bancare. Motivul introducerii lor este însă legat de noile elemente de siguranță: vor avea un cip care va stoca diferite date printre care două amprente digitale și una facială.
Noile acte vor avea și alte elemente de siguranță cum au și cărțile de identitate din celelalte țări europene pentru că, spun polițiștii, actualele buletine ale românilor sunt ușor de falsificat.
Totuși, românii pot să își facă în continuare buletine simple. Ele vor fi fără cip și vor avea tot dimensiunea unui card. Însă ele nu vor putea fi folosite la graniță, pentru a putea ieși din țară. Noile buletine cu cip sunt eliberate pentru prima dată la Cluj în cadrul unui proiect-pilot, dar vor extinse în curând și la nivel național.
Noile cărți de identitate au fost lansate pentru prima dată la Cluj. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a spus, pe 2 august 2021, că se dă startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca.
„Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate. Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca.
Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot.
Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a declarat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.