Datele oficiale arată că Bucureştiul va rămâne fără un sfert din locuitori până în 2030, natalitatea va scădea, iar migrația externă va crește. Multe persoane pleacă din Bucureşti în împrejurimi.
Până în anul 2050, populaţia României va ajunge să fie de 15,5 milioane de locuitori. Asta în timp ce anul trecut era de 19,2 milioane de locuitori. Vorbim despre o scădere drastică, iar explicaţiile pentru acest fenomen ar fi atât migraţia, cât şi rata negativă a natalităţii înregistrată în ultimii ani.
Doar la nivelul judeţului Iaşi nu vom înregistra nici creşteri, nici scăderi în următorii 30 de ani în ceea ce priveşte populaţia şi doar în judeţul Ilfov vom înregistra o creştere de aproximativ 42%. În Argeş, spre exemplu, ar urma să scadă populaţia cu 27% până în 2050, iar în Bucureşti scăderea ar urma să fie de 23%.
Capitala va avea doar 1,4 milioane de locuitori în 2050, faţă de 1,8 milioane, cât avea în statistici în 2020, arată datele Eurostat. Chiar dacă, în realitate, numărul de locuitori din Bucureşti este mai mare, deoarece sunt mulţi locuitori care locuiesc aici, dar nu au domiciliul înregistrat în Capitală, în următorii 30 de ani România se va depopula masiv.
Profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice ”Vladimir Trebici” al Academiei Române, a declarat faptul că în anul 2020,
România a avut 297 de mii de decese şi 176 de mii de naşteri.
”Anul trecut am avut 297 de mii de decese şi 176 de mii de naşteri, ceea ce înseamnă o scădere naturală a populaţiei de 120 de mii de locuitori, enorm pentru o populaţie de 19 milioane de locuitori”, a mai spus profesorul Gheţău.
Vasile Ghețău a precizat că în România, rata natalității este foarte scăzută și că în continuare, sunt foarte multe persoane care pleacă din București pentru a se muta în apropriere, cum ar fi județul Ilfov.
”Vom avea scădere naturală, pentru că natalitatea este foarte scăzută şi vom avea scădere prin migraţie externă, dar şi multă scădere prin migraţie internă.Sunt mulţi care pleacă din Bucureşti în jurul Bucureştiului, de aceea Ilfovul este într-o situaţie atât de benefică, iar aici populaţia va creşte”, a explicat profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice ”Vladimir Trebici” al Academiei Române.