Bulgaria va trece la euro de la 1 ianuarie 2024, iar leva și euro vor circula concomitent, până când moneda națională va fi retrasă treptat din circulație.
Bulgaria a fost admisă împreună cu Croaţia în anticamera euro inca din iulie anul trecut, iar recent a transmis că va adopta moneda europeană în 2024.
Totodată, Bulgaria îndeplinește toate atribuțiile pentru a putea adera la zona euro, deoarece că în 1997, după o criză internă, a hotărât să adopte un formă monetară diferită de România. Din acel moment, moneda bulgărească, leva, a fost legată printr-o paritate fixă la euro, iar acest lucru a însemnat că Bulgaria a fost lipsită de flexibilitatea politicii monetare în gestionarea economiei.
Bulgaria a decis ca atunci când se va trece la euro, nu va exista nicio perioadă de tranziţie, aderarea la zona euro urmând să înceapăde la 1 ianuarie 2024.
Astfel, moneda naţională şi euro vor circula concomitent timp de o lună, leva urmand a fi retrasă din circulatie la începutul lunii februarie 2024.
De asemenea, Bulgarii vor putea schimba moneda națională la un curs fix de 1,95 leva pentru un euro.
Alte 19 state membre ale Uniunii Europene utilizează în prezent euro.
Lituania este țara care s-a alăturat cel mai recent clubului Zonei euro, la 1 ianuarie 2015.
Încă nu se știe când s-ar putea alătura și România zonei euro. Însă, odată cu trecerea timpului, autoritățile au anunțat două date pentru trecerea la euro: 2019 și apoi 2024.
În prezent, autoritățile precizează că România trebuie mai întâi să-și restabilească echilibrul macroeconomic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un (nou) calendar privind aderarea la zona euro.
Totodată, România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro, conform Raportului de convergență publicat de Comisia Europeană, deoarece, deficitul bugetar depășeștepragul de 3% din PIB și ar putea coborî sub acest prag abia în 2024.
Însă, premierul Florin Cîțu precizase încă de la începutul anului, că țară noastră s-ar putea alătură zonei euro în 2027-2028.