Noua lege a pensiilor propusă în Parlament presupune eliminarea inechităților din sistem, dar și noi modificări, mai exact creșterea vârstei de pensionare la femei sau stimularea muncii până la 70 de ani.
Conform PNRR, se are în vedere realizarea unui cadru legal care să permită persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână active și după vârsta de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.
Pentru a vă putea calcula vârsta de pensionare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, puteți accesa site-ul oficial al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate chiar aici http://cnas.md/calc/index.
“Se va stimula astfel îmbătrânirea activă și valorificarea avantajelor competitive ale lucrătorilor vârstnici, inclusiv experiența vastă a acestora”, mai precizează sursa citată.
De asemenea, pentru stimularea rămânerii în activitate, chiar și după vârsta standard de pensionare, Guvernul propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani.
Totodată, în noua Lege privind sistemul public de pensii, este propusă și egalizarea vârstei standard de pensionare și cresterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, asigurată de Ministerul de Finanțe, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Astfel, definiția stagiului de cotizare se regăsește și în actuala legislație privind sistemul public de pensii și va fi preluată ca atare și în noua propunere de lege.
-Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
-Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
Însă, pentru în diferite domenii profesionale există excepții de la regula stagiului complet de cotizare, ce vor fi analizate în perspectiva preluării acestoraîn noua legislație, potrivit documentului citat.
Totodată, noua lege prevede modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.
Noul act normativ de pensii mai prevede plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut, spune documentul.
Guvernul a trasnmis că adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul 4 din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023.