Toți șoferii ar trebui să verifice periodic când expiră ITP-ul pentru a nu întâmpina probleme și pentru a reuși să își facă o programare la un service special pentru a-l reînnoi. Află ce se întâmplă dacă circuli cu ITP-ul expirat și cât de des trebuie acesta refăcut.
Inspecția Tehnică Periodică (ITP) certifică faptul că mașina ta este în perfectă de funcționare, că toate piesele de pe mașină sunt regulamentare și are dreptul să circule pe drumurile publice. Însă în situația în care acesta își pierde valabilitatea, apare riscul unor amenzi foarte mari.
Așa că, orice s-ar întâmpla, nu circula cu ITP expirat.
Mașinile sunt un fel de minuni tehnologice prin intermediul cărora omenirea a reușit să progreseze într-un ritm aproape exponențial. Însă chiar dacă există de mai bine de 150 de ani, sunt susceptibile defecțiunilor, care unori pot avea consecințe foarte grave. Din acest motiv, legislația rutieră impune verificarea periodică a tuturor autovehiculelor în centre specializate, iar nerespectarea acestor reglementări poate avea consecințe serioase.
Spre exemplu, în luna mai a anului 2018 a fost introdusă o lege prin intermediul căreia șoferii prinși cu ITP expirat, pe lângă amenzile usturătoare, rămâneau fără certificat de înmatriculare și talon, fiind nevoiți să-și recupereze mașina doar cu o platformă. Între timp, aceste măsuri drastice au fost eliminate, dar e bine să cunoști în detaliu legislația pentru a ști la ce să te aștepți deoarece, chiar dacă ai ITP expirat de o zi, tot vei primi o amendă foarte mare.
Registrul Auto Român este autoritatea care se ocupă de întreg procesul Inspecției Tehnice Periodice. Astfel, conform normelor RAR, perioada de valabilitate pentru ITP variază în funcție de destinația de folosire a mașinii dar și de vechimea ei. Pentru vehiculele mai vechi de 12 ani, ITP-ul este valabil doar un an de zile.
Mașinile noi au obligația să se prezinte pentru prima oară la o astfel de inspecție după maxim 3 ani de la data achiziționării, iar după aceea o dată la doi ani. Dacă ești prins pe teritoriul României cu ITP expirat, ai 15 zile la dispoziție pentru înnoirea lui, altfel riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare. Bineînțeles că va trebui să achiți sancțiunea contravențională generoasă și, în plus, va trebui să faci inspecția la un sediu RAR, unde condițiile sunt mult mai riguroase decât la centrele independente. Așa că ar fi bine să nu treci prin situația asta.
În anul 2021, legislația a devenit mult mai aspră cu cei care sunt prinși circulând cu ITP expirat. Șoferii prinși în trafic cu autoturisme cu ITP expirat vor fi amendați, se vor confisca plăcuțele cu numerele de înmatriculare, iar mașinile nu vor mai putea fi deplasate decât împinse sau pe
platformă. Mai mult, pentru ca suspendarea înmatriculării să înceteze, inspecția tehnică periodică trebuie făcută neapărat la RAR, nu la orice stație ITP.
De asemenea, conducerea unui autovehicul fără ITP valabil echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat, cu toate consecințele penale care decurg din acest lucru. În acest caz, șoferul este amendat atât pentru conducerea cu ITP expirat, cât și pentru conducerea cu înmatricularea suspendată. Prin urmare, în cazul expirării ITP-ului, un șofer care folosește în continuare autoturismul riscă nu una, ci două amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei. Amenda cumulată este, astfel, cuprinsă între 2.610 şi 5.800 de lei.
Nu trebuie să mergi pe mâna celor de la stația ITP. Se întâmplă uneori ca, din neglijență, efectuarea ITP să nu fie menționată în baza de date a RAR. Cum această bază de date va fi consultată de polițiști atunci când te opresc, riști să primești o amendă chiar dacă ai făcut ITP. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat să verifici menționarea ITP în baza de date a RAR. În cazul în care nu regăsești mașina acolo, va trebui să depui o sesizare la RAR pentru corectarea informațiilor.