Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei revine în forță. De mai multe zile, au revenit mormanele uriașe de gunoaie pe străzile din sector, deși Bucureștiul găzduiește în aceste zile mai multe meciuri la Euro 2021, iar capitala este vizitată de mulți turiști străini.
Care este miza luptei dintre Clotilde Armand și Romprest. Primarul sectorului 1 spune că există o “mafie a gunoaielor” care îi suprataxează pe bucureșteni. Potrivit edilului şef, contractul cu Romprest din 2008 a fost încheiat iniţial pe o perioadă de 25 de ani şi a suferit modificări de-a lungul timpului, fiind încheiate 11 acte adiţionale.
„Tarifele stabilite în momentul încheierii contractului – anul 2008 – pentru serviciile de salubrizare au suferit modificări semnificative pe parcursul anilor”, spune Clotilde Armand.
Un alt aspect care a făcut obiectul actelor adiționale îl constituie modificarea suprafețelor în care Compania Romprest Service trebuie să asigure serviciile de salubrizare. În concret, prin Actele adiționale nr. 3, 4, 5 și 9 au fost adăugate suprafețe noi”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat vineri că a publicat pe portalul Primăriei toate documentele din contractul semnat în 2008 cu compania de salubrizare.
Contractul a fost semnat în 2008, iar Clotilde Armand a decis să facă publice toate documentele.
„După 13 ani de la semnare contractul nr. J077/S/30.06.2008 cu privire la delegarea gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1, împreună cu toate actele adiţionale ale acestuia, sunt disponibile pe site-ul www.primariasector1.ro ”, a anunţat Clotilde Armand pe Facebook.
Primarul Sectorului 1 susţine că numeroase prevederi ale contractului au fost ţinute la secret de politicieni.
„Am dispus transparentizarea totală a relaţiei contractuale dintre Primăria Sectorului 1 şi Compania Romprest. Fostele administraţii au ţinut la secret multe dintre prevederile acestui contract, în special actele adiţionale. Până în prezent, nimeni nu a ştiut exact cât plătea primăria pentru serviciile de salubrizare şi cum s-a ajuns ca Sectorul 1 să plătească cel mai mare tarif din România pentru acest serviciu.
Începând de astăzi, aceste informaţii sunt la liber”, a explicat primarul Clotilde Armand.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat la finalul săptămânii trecute că specialiștii Primăriei, ai Prefecturii Municipiului București și ai firmelor care sortează deșeurile au găsit soluția pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest.
“Astfel vom scăpa de șantaj și de gunoiul neridicat pe străzile din Sector”, a scris Clotilde Armand pe pagina personală de Facebook. Între timp, o instanță judecătorească a decis că Romprest poate face executări silite la Primăria de sector, însă edilul local consideră că “nu există o hotărare definitivă care să recunoască facturile ca fiind titlu executoriu”.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, joi dimineața, că nu-şi dă acordul pe cererea de instituire a stării de alertă în Sectorul 1 din cauza problemei salubrizării, deoarece autorităţile responsabile în domeniul sanitar şi de mediu nu consideră că ameninţarea este “suficient de gravă” la adresa locuitorilor pentru a se lua măsuri “excepţionale”.
Solicitarea de instituire a stării de alertă fusese formulată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1 și de primarul de sector Clotilde Armand.
“Am primit documentaţii parţial de la DSP, Autoritatea pentru Mediu şi Garda de Mediu. Din notele de constatare primite de la aceste autorităţi nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiţie prevăzută de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă, deci, în acest moment, autorităţile responsabile în domeniul sanitar şi de mediu nu consideră că ameninţarea este suficient de gravă la adresa locuitorilor, încât să se poată institui măsuri de urgenţă sau măsuri excepţionale care să ducă la înlăturarea situaţiei”, a transmis joia trecută prefectul Alin Stoica, într-o declaraţie de presă.
El a precizat că va continua să ceară autorităţilor să monitorizeze situaţia, iar în cazul în care acestea vor descoperi că există o ameninţare să poată interveni rapid, însă, în prezent, nu poate să-şi dea acordul pe solicitarea Primăriei Sectorului 1.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a informat, joi, că Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de deşeuri, după ce a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total datoriile pe care Romprest le are către aceştia.
“Sectorul 1 a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total poate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, în aşa fel încât să nu mai existe un blocaj. Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul de această obligaţie şi să-i permită să presteze serviciul fără niciun fel de opriri”, a afirmat Stoica, într-o declaraţie de presă.
Potrivit prefectului, Romprest va aprecia acest gest şi îşi va desfăşura serviciile în continuare, fără niciun fel de probleme. “Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile”, a mai spus Alin Stoica. El a menţionat că Primăria Sectorului 1 a asigurat că are fondurile necesare.
“Aceste sume sunt refacturate către Primărie, iar, pentru că între cele două părţi- prestator şi sortator- a intervenit un blocaj financiar, Primăria şi-a luat această sarcină de a achita direct către sortator această factură, care, în mod normal, trecea prin intermediul prestatorului”, a explicat Alin Stoica.
Potrivit prefectului, din punct de vedere legal, există posibilitatea ca Primăria Sectorului 1 să poată să se subroge în drepturile creditorului, ale companiei Romprest.
Stoica a menţionat că unul dintre sortatori, Iridex, a anunţat că ar urma să suspende relaţia cu Romprest, aspect ce ar fi putut să creeze un blocaj, dar Primăria Sectorului 1 îşi asumă şi relaţia cu Iridex, deci lucrurile “ar trebui să meargă înspre bine”.
El a subliniat că a cerut tuturor organismelor de control (DSP, Agenţia pentru Mediu, Garda de Mediu) să monitorizeze zilnic situaţia din Sectorul 1 şi, în cazul în care apare orice ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, să anunţe de îndată Instituţia Prefectului pentru a putea să ia măsuri de urgenţă.