Veste incredibilă dată de oamenii de știință: a fost atât de puțină transmisie gripală în timpul pandemiei COVID-19 încât este posibil ca unele tipuri de virusuri gripale să fi dispărut.
În timpul pandemiei de coronavirus a existat o transmitere atât de redusă a gripei încât unele tipuri de virusuri gripale par să fi dispărut în totalitate, potrivit unui raport prezentat de Live Science.
În timpul pandemiei COVID-19, cazurile de gripă au scăzut la valori minime istorice – un fenomen pe care experții îl atribuie purtării măștilor și luării altor măsuri de precauție pentru combaterea noului coronavirus.
Interesant este că două tipuri de viruși gripali nu au apărut în nicio analiză medicală din ultimul an. Experții nu știu încă dacă aceste tipuri au dispărut cu desăvârșire, dar dacă este așa, oficialii vor avea o sarcină mai ușoară în alegerea tulpinilor de virusuri gripale incluse în vaccinul gripal sezonier, a raportat STAT.
Două familii de virusuri gripale cauzează gripa sezonieră: gripa A și gripa B. Virusurile gripale A sunt împărțite în „subtipuri” bazate pe două proteine de pe suprafața lor cunoscute sub numele de hemagglutinină (H) și neuraminidază (N), potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor și Prevenire (CDC).
În prezent, H1N1 și H3N2 circulă la oameni și fiecare dintre aceste subtipuri este împărțit în alte diviziuni specifice. Virușii gripali B, pe de altă parte, nu au subtipuri, dar sunt împărțiți în două linii cunoscute sub numele de B/ Yamagata și B/ Victoria.
Una dintre aceste subdiviziuni din H3N2, cunoscută sub numele de 3c3.A, nu a fost detectată din martie 2020. Același lucru este valabil și pentru linia B/ Yamagata, potrivit STAT.
“Cred că are o șansă semnificativă să dispară cu totul”, a declarat Trevor Bedford, biolog de calcul la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, referindu-se la virusul H3N2.
Florian Krammer, virusolog la Școala de Medicină din New York, a spus referitor la tulpina B- Yamagata: “Doar pentru că nimeni nu l-a mai văzut nu înseamnă că a dispărut complet, nu? Însă, ar fi putut să dispară”.
O diversitatea mai redusă în rândul virusurilor gripale înseamnă o gamă mai mică de virusuri în circulație și o șansă mai mare ca tulpinile din vaccinuri să fie compatibile cu cele aflate în circulație.
“Fără îndoială, diversitatea virusurilor gripale aflate în circulație va fi modificată. Cât de mult va fi schimbată și cât de mult timp va rămâne așa, acestea sunt întrebările principale. Însă, nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus Richard Webby, director al Centrului pentru Studiul Ecologiei din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).