Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a vorbit joi despre incertitudinile legate de o nouă variantă virală îngrijorătoare, detectată mai întâi în India şi identificată apoi în jumătate dintre cele aproximativ 50 de ţări din acea regiune a lumii.
Vaccinurile disponibile şi aprobate împotriva noului coronavirus sunt până în prezent eficace împotriva “tuturor variantelor virusului”, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a îndemnat ţările lumii să continue să acţioneze “cu prudenţă” pe durata pandemiei de COVID-19, informează presa internațională.
“Nu există risc zero. Vaccinurile reprezintă probabil lumina de la capătul tunelului, dar nu putem să ne lăsăm orbiţi de acea lumină”, a adăugat Hans Kluge.
Potrivit acestuia, în timp ce în Europa situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, călătoriile internaţionale ar trebui să fie în continuare evitate “în faţa unei ameninţări persistente şi a unor noi incertitudini”.
“Mergem în direcţia bună, dar trebuie să rămânem vigilenţi. Creşterea mobilităţii, a interacţiunilor fizice şi a adunărilor de persoane poate să determine o sporire a transmiterii virusului în Europa”, a precizat directorul regional al OMS, potrivit Agerpres.
“Este o ameninţare incertă”, a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din OMS Europa. “Pandemia nu s-a încheiat”, a adăugat ea.
Potrivit datelor OMS, la nivelul regiunii care acoperă o parte din Asia Centrală, numărul cazurilor noi a scăzut cu 60% într-o lună, coborând de la 1,7 milioane la jumătatea lunii aprilie până la 685.000 săptămâna trecută.
Totodată, relaxarea măsurilor sociale ar trebui să fie consolidată printr-o creştere a eforturilor privind depistarea, monitorizarea şi secvenţierea virusului, precum şi prin accelerarea campaniilor de vaccinare.
O nouă mutație CORONAVIRUS ridică semne de întrebare în rândul medicilor.În prezent, Singapore și-a năsprit măsurile împotriva virusului Sars-Cov-2 din cauza noilor cazuri și a luptei contra variantei B1617. The Straits Times a realizat un articol în care le răspunde oamenilor la posibilele întrebări.
Primul subiect dezbătut de specialiștii revistei a fost legat de varianta B1617 și noile infecții înregistrate în școlile din Singapore și din zonele aglomerate.
„Măsurile existente, precum portul măștii și distanțarea socială au dat dovadă de eficacitate.
Totuși, noua variantă B1617 va scoate la iveală până și cele mai mici încălcări pe care oamenii le-ar fi făcut în trecut, a spus un expert în boli infecțioase. Varianta respectivă a contribuit la creșterea bruscă de cazuri în India iar studiile au arătat că este mult mai transmisibilă”, scrie straitstimes.com.
Oamenii de știință britanici au declarat că varianta B1617 este cu 70% mai transmisibilă față de varianta B117, care provine din Regatul Unit.
Expertul Hsu Li Yang a mărturisit că va fi mai greu să ne ferim de noile cazuri. Decanul departamentului de sănătate globală, de la Școala de Sănătate Publică Saw Swee Hock, a afirmat de asemenea că pandmeia va deveni și mai dificilă când vor apărea variante și mai transmisibile.