Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat luni că varianta COVID -19 descoperită în India, B.1.617 a fost clasată drept ”îngrijorătoare”. Motivele sunt cât se poate de serioase.
Vestea proastă venită de la OMS este că, pe lângă faptul că noua variantă indiană de coronavirus este mai contagioasă, lucru care se știa, există dovezi că noua tulpină este rezistentă la vaccinuri.
”Există informaţii că tulpina B.1.617 este mai contagioasă”, dar există, de asemenea, dovezi care sugerează că are un grad de rezistenţă la vaccinuri şi ”prin urmare o clasificăm ca o variantă care prezintă îngrijorare la nivel global”, a declarat doctor Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic al luptei împotriva COVID-19 în cadrul OMS.
Medicii încearcă să afle în acest moment gradul de ”severitate” al noii tulpini, care atenuează eficacitatea vaccinurilor. Oficialii OMS au explicat că mai multe detalii vor fi publicate marţi în raportul epidemiologic săptămânal al agenţiei ONU.
Potrivit savanților, sunt încă multe cercetări de făcut cu privire la această tulpină, în special prin secvenţierea crescută, ”pentru a afla măsura în care acest virus circulă” în alte părți ale lumii decât India.
Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 4.000 de persoane mor în fiecare zi din cauza COVID -19 în India, unde bilanţul total indică aproape 250.000 de decese.
Autoritățile din România au anunțat joi, 6 mai 2021, că au identificat la nivelul țării trei cazuri ale mutației ce “pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale”, câte unul la o infectare cu tulpina britanică, la una cu cea sud-africană și una cu cea braziliană.
Șase cazuri noi de infectare cu tulpina braziliană, numai în ultima săptămână.
Instiutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a trasmis, joi, că, până în 2 mai, au fost confirmate la nivel naţional 1.128 cazuri de infectare cu noile tulpini ale coronavirusului, 1.114 fiind cu varianta braziliană. Rata de confirmare din rândul secvenţierilor este de 67%.
”Au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), respectv 1.114 varianta braziliană, 5 varianta sud-africană şi 9 varianta braziliană.
La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K”, au transmis oficialii de la București.