Vaccinul de la Johnson & Johnson va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie, dar prima tranșă va număra doar câteva zeci de mii de doze, anunţă coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă. Fiind monodoză, se pretează mai mult centrelor mobile, a mai spus acesta.
Valeriu Gheorghiţă a spus, marţi, în conferinţă de presă, că vaccinul Johnson&Johnson va ajunge în România cel mai probabil în a doua jumătate a lunii aprilie.
„ În a doua jumătate a lunii aprilie dacă nu mă înşel ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vom primi câteva zeci de mii de doze.
Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, deci schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile. Ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom folosi acest tip de vaccin”, a spus dr. Gheorghiţă, potrivit Mediafax.
Acesta a precizat că, din punct de vedere practic, fiind vaccin care se administrează într-o singură doză, acesta se pretează mai mult pentru centre mobile şi pentru vaccinare în localităţile în care accesul la centrele de vaccinare este mai redus.
„Asta nu înseamnă că nu va fi accesat şi de restul categoriilor de persoane”, a mai spus dr.Gheorghiţă.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, în 11 martie, vaccinul dezvoltat de producătorul Johnson&Johnson. Acesta este primul vaccin împotriva coronavirusului care se administreză într-o singură doză.
Vaccinul Johnson & Johnson sau Janssen va fi administrat în doză unică adulților cu vârsta de peste 18 ani pentru prevenirea COVID-19.
Vaccinul se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” din partea virusului care cauzează COVID-19. Acest lucru permite celulelor proprii ale organismului să producă proteina specifică virusului COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției COVID-19. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu cauzează boală.
În cursul testelor clinice, eficacitatea vaccinului a fost de 85,9% împotriva formelor severe de COVID-19 în Statele Unite, potrivit datelor publicate de FDA. Toate regiunile testului clinic combinate, aceasta a fost de 66,1% împotriva formelor moderate ale bolii şi, în general, “similare” pentru toate categoriile de populaţie (vârste, grupuri etnice).