Vicepremierul Dan Barna denumește “inepţii”, afirmaţiile conform cărora Guvernul ar dori privatizarea sistemului sanitar şi crearea unui sistem sanitar “pentru elite” şi consideră că România nu poate funcţiona fără sistemul public de sănătate.”Din păcate, nu suntem la reformele mari, de privatizări, suntem la reformele mici, de cum faci curăţenie în spitale şi cum nu mai legi bolnavii de pat”, declară viceprim-ministrul Dan Barna.
“Faptul că discutăm despre opţiuni de a crea alternative pentru pacienţi nu înseamnă în niciun fel că privatizăm, că vindem sănătatea sau alte inepţii pe care le-am citit în diverse…
Este o chestiune care ţine cumva de direcţia de alocare a resurselor cu adevărat către pacient”, a afirmat Dan Barna, luni seară, la un post Tv.
Întrebat dacă susţine alocarea necondiţionată a fondurilor publice către spitale private, Barna a răspuns:” Este o variantă de lucru, nu am spus că vrem să facem, este o variantă de lucru pentru că miza este într-adevăr să faci serviciile astfel încât să fie accesibile pentru pacienţi”.
“Sistemul public va rămâne, pentru că nu poate să funcţioneze România fără sistemul public. Ideea este că facem un- că am mai citit şi inepţia asta, că facem cumva un sistem de sănătate pentru elite şi restul să se descurce, nu e reală şi nu e nimic adevărat aici- şi deocamdată, din păcate, nu suntem la reformele mari, de privatizări, suntem la reformele mici, de cum faci curăţenie în spitale şi cum nu mai legi bolnavii de pat.
(…) Deocamdată suntem în etapa în care ne asigurăm că nu mai legăm bolnavii de pat în sistemul public”, a precizat Dan Barna.
“Atacuri încasează toată lumea, şi eu, şi colegii mei. Cum ar veni, e în fişa postului în Guvern în România să fii atacat. Nu am sperat niciun moment că vom fi aplaudaţi în momentul în care vom veni la guvernare. Voci stringente sunt în toate partidele. Nu asta este miza. Miza este să facem modificări de care are nevoie România şi acele reforme”, a mai adăugat Barna.
Procurorii din Sibiu au demarat o anchetă, după ce un fost angajat al Spitalului Judeţean a acuzat că pacienţii din Secţia ATI Covid sunt sedaţi încă de la început şi sunt legaţi de paturi. La starea gravă în care se află, afirmă cadrul medical, sedarea înseamnă deces. Potrivit statisticilor, mortalitatea în Secţia ATI Covid de la Sibiu depăşeşte 75% în ultimele şase luni. Conducerea spitalului neagă acuzaţiile.