Călătorii care sosesc în Bulgaria cu avionul, pe uscat sau pe mare este necesar să prezinte un test PCR covid-19 – începând de la 29 ianuarie şi până la sfârşitul lui aprilie -, a anunţat Ministerul bulgar al Sănătăţii, în contextul în care această fostă ţară comunistă din Balcani încearcă să oprească răspândirea unor variante mai contagioase ale noului coronavirus pe teritoriul său, relatează Reuters.
Şoferii de camioane şi autorbuze, dar şi membrii echipajelor avioanelor sunt exceptaţi de la această obligaţie. Testul PCR este necesar să fie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire, precizează ministerul. Bulgarii care se întorc acasă şi care nu prezintă acest test sunt obligaţi să se autoizoleze timp de zece zile.
Bulgaria a înregistrat o scădere a contaminărilor cu noul coronavirus în utimele săptămâni şi îşi redeschide centrele comerciale şi sălile de sport – începând de la 5 februarie. Şcolile secundare reiau cursurile – printr-un regim special de rotaţie – începând de la 4 februarie, a anunţat ministerul.
Printr-o altă decizie, Bulgaria permite restaurantelor şi cafenelelor să redeschidă la 50% din capacitate – începând de la 1 martie. Însă barurile şi cluburile de noapte rămân închise. Unii proprietari de restaurante şi baruri, afectate dur după ce au fost închise la sfârşitul lui noiembrie, vor să se redeschidă din februarie şi urmau să manifesteze miercuri la Sofia.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis redeschiderea restaurantelor, a cinematografelor şi teatrelor din judeţul Constanţa care vor funcţiona la o treime din capacitate. Măsura intră în vigoare de astăzi şi este valabilă timp de 14 zile, urmând apoi să fie reevaluată. Decizia se aplică tuturor localităţilor din judeţul Constanţa, cu excepţia comunei Fântânele, unde rata incidenţei este peste trei la mia de locuitori.
Astfel, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului. De asemenea, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, în aer liber. Totodată, restaurantele pot fi deschise la interior, între orele 06 – 23, fără a se depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului. CJSU a mai decis şi că sălile de jocuri de noroc vor fi deschise, tot la o treime din capacitate.
Acestea măsuri sunt valabile pentru toate localităţile judeţulu Constanţa, cu excepţia comunei Fântânele, acolo unde rata incidenţei depăşeşte trei la mia de locuitori.
Decizia intră în vigoare din data de 28 ianuarie şi este valabilă pentru o perioadă de 14 zile, când urmează să fie reevaluată.