Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că trendul descendent al cazurilor de COVID-19 nu trebuie să ne păcălească şi consideră că încă se impune menţinerea restricţiilor, mai ales că din 8 februarie va începe şi şcoala.
Raed Arafat a precizat că ridicarea unor restricţii nu este oportună în acest moment, în contextul în care școlile ar putea fi deschise din 8 februarie.
”Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească, să spunem că totul este bine. Am primit această întrebare de la mai multă lume şi mai ales că în mai multe ţări face ravagii deja tulpina nouă. Până nu avem mai multe persoane vaccinate, mai vine şcoala care se va deschide, mai vin alte aspecte care ne vor face să spunem, uite că iarăşi creşte, deci trebuie să fim extrem de atenţi. Abordarea noastră este menţinerea măsurilor care au fost. (…) Sperăm că aceasta va fi decizia finală că în 8 februarie şcoala va începe, aşa că ridicarea unor restricţii cred că nu e cazul în acest moment. Vor fi analize, este posibil să se ia decizii pe baza evoluţiei la noi, dar şi în alte ţări care vedem, unele dintre ele au probleme serioase”, a declarat Raed Arafat la TVR, marţi seară.
Secretarul de stat a precizat că sunt mai mulţi indicatori care sunt urmăriţi, iar unul dintre aceştia este internarea la terapia intensivă.
”Avem mai mulţi indicatori pe care îi urmărim, unul dintre indicatori este internarea în terapia intensivă. Din momentul în care la internarea în terapia intensivă avem un platou, o uşoară scădere şi chiar vedem că numărul nu este în creştere continuă, înseamnă că nu avem un număr mare de infecţii de care nu ştim. Deci situaţia este totuşi sub control, da, sunt multe cazuri de care nu ştim că sunt pozitive, dar avem alţi indicatori care ne arată că situaţia totuşi nu este atât gravă la acest moment. Dar asta nu e asigurare că putem face absolut orce şi să revenim la normalitate, pentru că am văzut că de la normalitate până la un nou val grav, putem ajunge foarte rapid, în 2-3 săptămâni”, a mai declarat Arafat, potrivit News.ro.
eful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că în etapa a doua a campaniei de vaccinare se pot imuniza inclusiv persoanele care nu sunt incluse în această etapă, dacă rămân doze de vaccin nefolosite.
„Intenția de la Comitet este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâția și au venit doar atâția, atunci la diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat și doresc să se vaccineze și le folosești. Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă. Asta s-a folosit și în alte țări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a declarat Arafat.
Arafat a precizat că România va primi seringi noi pentru a folosi dintr-un flacon șase doze de vaccin anti COVID produs de Pfizer/Biontech.
„Nu e chestie de modificare de prospect, este chestie de modificare a seringilor. Seringile au un așa zis spațiu mort, adică se pierde o parte din doză și atunci dacă se folosește alt timp de seringi, cu un spațiu mort mult mai mic , se pot folosi 6 doze în loc de 5 doze. A șasea doză se pierdea în spațiul mort al seringii, adică rămânea o parte din lichid în seringă. Dacă vom aplica noile seringi, și România va avea noile seringi, atunci se va putea folosi și a șasea doză, care altfel era pierdută”, a mai spus Arafat, la DigiFM.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după ce i-a fost administrat vaccinul contra COVID-19, că acesta este unul “sigur”, subliniind că imunizarea şi respectarea măsurilor de restricţie “ne vor scoate” din pandemie.
“Este o procedură simplă, nu doare şi vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, eficient şi recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea împreună cu respectarea măsurilor de restricţie ne vor scoate din pandemie”, a afirmat şeful statului, la ieşirea de la Centrul de vaccinare anti-COVID-19.