Factura la energia electrică 2021. Românii primesc un termen de respiro după liberalizarea pieței de energie care i-a luat prin surprindere.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată, a declarat, luni, pentru Agerpres, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.
Perioada de semnare a contractelor la curent electric se prelungește până la 31 martie. “Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”, a spus Zoltan Bege.
Oficialul ANRE a precizat că a avut discuţii cu furnizorii, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.
Proiect de ordin ANRE pentru prelungirea termenului
ANRE a iniţiat un proiect de ordin în acest sens, “având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială”, potrivit notei de fundamentare.
Dacă nu suntem atenți, facturile la curent ne vor ustura la buzunare
Cei care rămân pe piața universală s-ar putea trezi cu scumpiri de până la 26% la factura de electricitate – asta dacă nu vor încheia un contract pe piața concurențială. Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să aflați dacă sunteți client în piața concurențială sau cea reglementată.
Dacă în colțul din stânga sus al facturii scrie “factură piata concurențială” atunci nu mai trebuie sa faceti nimic. Daca nu scrie acest lucru atunci trebuie sa va schimbați contractul, cu același furnizor sau cu altul, ca să puteți intra pe piața concurențială și să beneficiati de cel mai mic preț.
Următorul pas este să analizați lista cu oferte de pe site-ul Autorității Naționale de Regelemntare în Domeniul Energiei. Ofertele variază între 61 si 67 de lei in functie de județ, cu aproape 7 lei mai puțin față de acum. Însă prețul nu este singurul factor de care trebuie sa ține cont când alegem un nou furnizor.
„Dacă o oferta pare foarte buna, trebuie sa ne uitam la cine este furnizorul. Pentru ca au fost scandaluri in piata cu furnizori in pragul falimentului, si astea sunt info care trebuie luate in calcul”, spun specialiștii.
Noul furnizor se va ocupa de toate demersurile
După ce ați ales noul furnizor, trebuie să îl contactați iar acesta se va ocupa de restul demersurilor, timp de 21 de zile.
În prezent, pe piața reglementată sunt 6 milioane de consumatori și 2 milioane pe piața concurențială. Un studiu recent arată că, 9 din 10 consumatori nu știu că au loc schimbări în piața de electricitate.
Este foarte important sa nu va grabiti si sa analizati cu atentie ofertele inaitne de a face o alegere. Ce trebuie sa stiti este ca va puteti schimba oricand furniizorul de energie electrica daca oferta nu este pe placul dumneavoastră.