Negocierile pentru formarea viitorului guvern s-au reluat joi, iar liderii celor trei formațiuni politice implicate în discuțiile de la Vila Lac – PNL, USR PLUS și UDMR – au transmis semnale că se poate ajunge la un consens zilele viitoare. Scenariile pe care se discută sunt, totuși, incompatibile, iar dezacordurile nu sunt ușor de eliminat. Vineri, de la ora 9.00, urmează o nouă repriză de negocieri, care nu va fi, cu siguranță, ultima.
Șeful PNL Ludovic Orban, co-președintele USR PLUS, Dan Barna, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, au decis să continue discuțiile pentru formarea noului guvern. Într-o declarație comună avută joi la prânz, ei au susținut că toate soluțiile sunt pe masă și că fiecare parte şi-a exprimat flexibilitatea.
Lucrurile s-au dovedit, în culise, mult mai complicate decât în fața presei. Prima declarație comună a liderilor PNL, USR PLUS și UDMR de la începutul negocierilor, după întâlnirea în format restrâns la Vila Lac, a consemnat un prim pas înainte în negocierile care păreau blocate. Dar solicitările celor trei formațiuni par mai greu de armonizat decât părea inițial.
Concluzia întâlnirii a fost că discuțiile pentru formarea majorității și a guvernului de centru-dreapta trebuie să continue și s-a agreat ideea deschiderii din partea tuturor celor implicați în procesul de negociere. Co-președintele alianței USR PLUS, Dan Barna, susține că prioritatea o reprezintă programul de guvernare.
USR Plus exclude în continuare varianta ca Ludovic Orban să preia șefia guvernului și propune două variante prin care s-ar împărți șefia camerelor din Parlament, în funcție de poziția de prim-ministru.
Cei de la USR-Plus au cerut șefia Camerei, în scenariul în care Florin Cîțu va fi premier. Dacă nu, ar fi de acord ca PNL să preia conducerea celor două camere ale Parlamentului, cu condiția ca ei să dea premierul, pe Dacian Cioloș.
De partea cealaltă, UDMR nu acceptă variantele propuse nici de liberali, nici de cei de la USR pentru că formațiunea maghiară își dorește să primească șefia Senatului sau a Camerei Deputaților.
USR Plus cere un număr egal de ministere cu PNL în viitorul guvern pentru a accepta varianta propusă de liberali ca premier să fie Florin Cîțu, iar președinte al Camerei Deputaților – Ludovic Orban, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.
De asemenea, cei de la USR Plus nu își doresc nici creșterea numărului de ministere, nici divizarea acestora, au explicat sursele citate.
Joi seara de la ora 18.00, liderii liberali s-au întâlnit din nou la sediul partidului, unde au discutat cu Ludovic Orban strategia de urmat în continuare în negocierile pentru formarea coaliției.
Alianţa USR PLUS precizează că, deşi a fost acuzată că vizează preşedinţia Camerei Deputaţilor “doar pentru a adăuga o funcţie la palmares”, această Cameră a Parlamentului este decizională pe majoritatea domeniilor în care USR PLUS îşi propune să promoveze reforme importante.
“De când au debutat discuţiile pentru formarea coaliţiei de centru-dreapta şi pentru creionarea programului de guvernare, am fost acuzaţi că vizăm preşedinţia Camerei Deputaţilor doar pentru a adăuga o funcţie la palmares. Adevărul este că, în actualul sistem de funcţionare a Parlamentului, Camera Deputaţilor este Cameră decizională pe majoritatea domeniilor în care USR PLUS îşi propune să promoveze reforme importante pentru România. Lucru care se poate vedea foarte uşor prin parcurgerea Angajamentelor USR PLUS la guvernare, respectiv a Constituţiei şi a Regulamentului Camerei Deputaţilor”, precizează USR PLUS, într-o postare pe Facebook.
Deși inițial liberalii erau optimiști că un guvern de centru-dreapta va fi învestit până în ajunul Crăciunului, președintele Klaus Iohannis a exclus ieri acest lucru. Liderul PNL Ludovic Orban susține că obiectivul este constituirea unui guvern stabil cât mai repede.
“Nu mai sunt foarte multe puncte peste care trebuie să cădem de comun acordă, dar vom încerca să muncim cât mai multe astfel încât să putem finaliza negocierile, mai ales că pe 21 are loc întrunirea parlamentului”, a declarat Orban.
Dan Barna consideră că miza cea mai importantă este să se răspundă așteptărilor românilor şi în ceea ce înseamnă perioada scurtă legată de pandemie și situația economică, dar și în ceea ce înseamnă “reformele importante pe termen lung”, pe zona de justiție, pe zona de administrație.
Toate variantele propuse pentru funcțiile importante rămân însă pe masa negocierilor, a precizat președintele UDMR, Kelemen Hunor: “Sunt convins că până la sfârșitul anului vom avea un guvern funcțional fiindcă intenția noastră este să avem o guvernare responsabilă, o guvernare eficientă, corectă și binele comun să primeze. Restul, totul se poate discuta și se poate ajunge la o înțelegere”.