Când se redeschid şcolile din România? Aceasta este întrebarea pe care, la ora actuală, toţi părinţii, elevii şi profesorii caută un răspuns.
Toate şcolile din România s-au închis începand cu data de 9 noiembrie. Cursurile au fost mutate în mediul online.
UPDATE: CNSU s-a reunit, luni seară, şi a aprobat Hotărârea 57 privind aprobarea prelungirii suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilorîn unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice n sistem online.
Conform CNSU, decizia s-a luat la propunerea Ministerului Educaţiei şi având în vedere ”evoluţia situaţiei epidemiologice”
”Luând în considerare creşterea număruui de persoane infectate la nivel naţional, precum şi creşterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurlor de prevenire, interacţunea intensă şi mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presuine constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ-teriotoriale şi a sistemului sanitar, CNSU adoptă prezenta hotărâre:
Art 1: Se aprobă prelungirea suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilorîn unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem online, pentru perioada 9.12.2020 – 23.12.2020”, a transmis CNSU.
Ulterior, elevii vor intra în vacanţa de iarnă.
Nu mai este mult şi începe vacanţa de iarnă 2020 sau vacanţa de Crăciun 2020 pentru elevi! Iată cât vor sta elevii acasă în acest an şcolar!
În anul şcolar 2020-2021, elevii vor avea o vacanţă de iarnă/ vacanţă de Crăciun de aproape trei săptămâni. Prin urmare, vacanța de iarnă pentru şcoli este programată în perioada 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021.
Școlile s-au deschis pe 14 septembrie, dar din cauza pandemiei de coronavirus, acestea s-au închis în toată ţara pe 9 noiembrie, elevii urmând cursuri doar online.
Deşi nu este încă nimic clar, cel mai devreme, scolile ar putea fi redeschise după Anul Nou, pe 11 ianuarie 2021. Însă, acest lucru se va întâmplat dacă nu vor scădea cazurile de coronavirus.
Peste 66% dintre profesorii din ţara noastră susțin redeschiderea școlilor, mai mult de 50% dintre ei își doresc să desfășoare cursuri offline, iar 21% dintre dascăli sunt de părere că, la ora actuală, sistemul hibrid ar funcționa mai bine în scenariul roșu, în contextul pandemic, arată rezultatele unui chestionar realizat de organizația educațională SuperTeach, în rândul a peste 1.500 de cadre didactice.
Organizația încurajează Ministerul Educației și Cercetării și instituțiile responsabile să ia o decizie cât mai rapidă de redeschidere a școlilor. De asemenea, o soluţie ar fi ca aceştia să delege decizia către autoritățile și comunitățile locale.
Anul școlar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează:
Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
Vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021)
Vacanța intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021)
Vacanța de primăvară
Paștele Catolic (2 – 11 aprilie)
Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
Vacanța de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).
Prin excepție de la prevederile anterior menționate pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.