R: Domnule Președinte, IMM-urile sunt în această perioadă cele mai vulnerabile dintre companiile României. Cum ajută Agenția Națională pentru Achiziții Publice la redresarea acestora?
E.C: Recent am primit o informare oficială venită dinspre Consiliului European care evidenția faptul că eficiența achizițiilor publice are un efect important asupra investițiilor publice și constituie un factor de succes important atât pentru redresarea economei și pentru crearea de locuri de muncă echitabile. Consider că, pentru a face față crizelor viitoare trebuie accelerate investițiile publice, iar pentru asta este nevoie de transparență, tratament egal, concurență loială și integritate în sectorul achizițiilor publice.
R: IMM-urile au un rol decisiv în redresarea economiei României. Cum facilităm accesul acestora la piețele de achiziții publice?
E.C: Pentru a crește accesul IMM-urilor la piețele de achiziții publice autoritățile trebuie să înțeleagă că este nevoie de o mare flexibilitate în utilizarea procedurilor de atribuire. Tocmai de accea încurajez autoritățile contractante să folosească sistemul dinamic de achiziții, un instrument de mare eficiență și suplețe prevăzut și de Directivele Europene în materie.
R: Ați menționat sistemul dinamic de achiziții. Ne puteți da mai multe detalii? Cum funcționează acesta și cum poate veni în sprijinul IMM-urilor?
E.C: Sistemul dinamic de achiziții este ca o ”piață deschisă”, concepută pentru a oferi achizitorului acces la un grup de vânzători capabili să execute activitățile ce fac obiectul sistemului dinamic. Acesta este un proces complet electronic și este gratuit pentru utilizatori, nepercepându-se niciun fel de taxe/tarife de înscriere sau participare. Mai mult fiind vorba de un sistem deschis pe toată durata sa, operatorii economici pot intra/aplica oricând pe durata sistemului dinamic, chiar dacă nu reușesc să fie selectați, respectiv să îndeplinească cerințele din prima, aceștia putând să-și revizuiască solicitările de participare și să aplice, urmând ca ulterior să fie selectați. Toate aceste caracteristici, din punctul meu de vedere, reprezintă un mare avantaj pentru IMM-uri.
R: Este sistemul dinamic de achiziții publice utilizat de către autoritățile din România? Există în acest moment un plan al ANAP care să încurajezeze utilizarea acestui proces?
E.C. În momentul de față, ANAP colaborează cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) pentru operaționalizarea funcționalităților platformei SEAP, astfel încât aceasta să permită derularea sistemelor dinamice de achiziții într-un mod cât accesibil și ușor de utilizat, atât pentru autoritățile contractante cât și pentru operatorii economici interesați.
Odată cu această actualizarea a platformei, intenționez să procedăm la interoperaționalizarea SEAP-ului cu organele fiscale ale statului, în vederea creări a cât mai multor automatizări, iar în final să se ajungă la o calificare automată a operatorilor economici.
R: ANAP trece printr-un amplu proces de digitalizare, așa cum chiar dumneavoastră ne-ați demonstrat pe parcursul mandatului. Această digitalizare vine și în ajutorul IMM-urilor? Dacă da, ne puteți spune în ce fel?
E.C: Digitalizarea achizițiilor publice va îmbunătăți în mod substanțial transformarea digitală a economiei, va reduce sarcina administrativă, va favoriza transparența și nu în ultimul rând va îmbunătăți semnificativ accesul mediului de afaceri la procedurile achiziții. Tocmai de aceea este esențial pentru noi să accelerăm transformarea digitală a achizițiilor publice, prin achiziția de soluții digitale pentru a facilita prelucrarea datelor și asigurând în același timp interoperabilitatea.
R: Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim mult succes, domnule Președinte!