“Abia aștept să vină vaccinul. Sunt mulțumit de modul în care au fost gestionate lucrurile până acum de Ministerul Sănătății”, a declarat joi seara președintele Klaus Iohannis, care a oferit noi detalii despre campania de vaccinare din România împotriva noului coronavirus.
Klaus Iohannis a precizat că, la începutul anului viitor, va ajunge în România prima tranșă de vaccinuri anti-coronavirus, aproximativ 1 milion de doze de vaccin, iar unii dintre români vor fi obligați să fie vaccinați de două ori- deci trebuie să se prezinte de două ori la centrele de vaccinare.
”Vaccinarea e voluntară, sigură, eficientă, se face planificat. Aceste tipuri de vaccin în curs de aprobare sunt sigure, eficiente, la cel mai înalt standard european. Echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări la spitale, am aflat azi că deja intenția de vaccinare e la un grad foarte mare, se pare că deja persoanele informate din zona medicală vor în proporție de peste 80% să se vaccineze. E posibil ca până în vară să terminăm prima campanie de vaccinare. E vorba despre vaccinare în două tranșe, la un interval care va fi comunicat”, a spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Klaus Iohannis, președintele României, a vizitat, joi, după ședința CSAT în care a fost aprobată strategia națională de vaccinare, centrul organizat la Romexpo, unde românii vor fi imunizați împotriva virusului Sars-Cov-2. La ora 17.00 șeful statului a susținut o declarație de presă:
Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România va fi prezentată, vineri, la Palatul Victoria, de Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi Florentina Furtunescu, Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de vinerea trecută, Hotărârea privind Strategia de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2. Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.
Strategia îşi propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinării, ca politică eficace de prevenţie COVID-19 la nivelul populaţiei României , dar şi crearea premizelor de operaţionalizare a activităţii de vaccinare împotriva coronavirusului la nivel populaţional, ca parte integranta a programului naţional de vaccinare.
De asemenea, Strategia stabileşte întregul proces şi lanţ de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanţului de frig, monitorizarea siguranţei şi eficacităţii şi managementul deşeurilor. Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului din România.
Potrivit acestei strategii de vaccinare, au fost stabilite grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Principalele categorii de personal care vor fi vaccinate sunt următoarele: personalul din domeniul sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii cheie pentru buna funcţionare a societăţii.