Programul Prima Casă, modificat de Guvern în acest an, a devenit Programul Nouă Casă 2020 și se pregătește pentru a doua sesiune de finanțare din anul 2021. Chiar dacă trecem printr-o criză financiară în valuri succesive, achiziția de locuințe este una dintre necesitățile la care românii nu renunță ușor, iar Ministerul de Finanțe a alocat resursele necesare pentru a-i stimula pe jucătorii din domeniul construcțiilor.
Programul Nouă Casă este o gură de aer atât pentru persoanele fizice în căutarea unei locuințe, cât și pentru sectorul imobiliar. Programul Noua Casă este destinat persoanelor care își cumpără pentru prima oară o locuință, le oferă cea mai accesibilă soluție de finanțare pentru cumpărarea sau construcția unui imobil, datorită avansului minim extrem de scăzut.
Un alt avantaj al Programului Prima Casă îl reprezintă costul creditului, care este în general mai mic decât în cazul creditelor standard pentru locuințe oferite de bănci. Programul Nouă Casă a fost introdus în 2020, fiind urmașul fostului program Prima Casă. O mare parte din condițiile vechiului program s-au menținut, însă. Principală schimbare o reprezintă creșterea sumei maxime finanțate pentru locuințele noi. Valoarea maximă a unui credit poate ajunge acum până la echivalentul a 119.000 euro.
Programul Noua Casă este operațional din 15 august 2020 și este așteptată deja finanțarea pentru 2021, în condițiile în care plafonul pentru anul în curs este deja epuizat.
Potrivit directorului general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), 15 bănci s-au înscris în programul Nouă Casă. Din 1 septembrie 2020 băncile primesc cereri. Potrivit oficialului, până în prezent sunt aprobate 1.000 de dosare.
Programul mai avea disponibili 1,6 milioane lei, iar plafonul urma să fie epuizat până la 1 noiembrie 2020. Pană în prezent bănci precum BCR, Raiffeisen Bank, CEC Bank, ING Bank au anunțat deja că primesc cereri pentru programul Nouă Casă.
Programul Noua Casa vine sa completeze celelalte masuri anticiclice pe care le-a luat Guvernul Romaniei in aceasta perioada de criza precum IMM Invest, IMM Leasing si IMM Factoring, masuri de relansare a economiei prevazute in Planul National de Investitii si Relansare Economica.
Programul Noua Casa 2021 va intra în proiectul de buget pentru anul viitor la sfârșitul acestui an și va fi probabil funcțional din primăvară.
Programul Nouă Casă permite atât cumpărarea unei locuințe vechi, a uneia nou construite și chiar construcția unei locuințe, cu ajutorul creditului. Locuințele care pot fi achiziționate prin acest program pot fi:
– locuințe vechi, de până la 70.000 euro
– locuințe noi, de până la 140.000 euro.
Sunt considerate locuințe noi cele la care recepția de terminare a lucrărilor s-a efectuat în urmă cu mai puțin de 5 ani. Restul locuințelor sunt considerate locuințe vechi.
În funcție de valoarea locuinței, valoarea maximă a creditului este diferită:
– pentru locuințele de până în 70.000 euro, avansul minim este de 5%, iar creditul maxim ajunge la 66.500 euro.
– pentru locuințele noi și cele consolidate seismic, creditul maxim este de 119.000 euro, însă avansul minim urcă la 15%.
Programul Noua Casă 2021. Care e avansul minim
Avansul minim la creditul Nouă Casă este cuprins între 5% și 15% din prețul locuinței, în funcție de prețul locuinței:
– pentru locuințele de până în 70.000 euro, avansul minim începe de la 5%.
– dacă valoarea locuinței este cuprinsă între 70.001 și 140.000 euro, atunci avansul minim urcă la 15%.
Dacă prețul de achiziție trece de 70.000 euro, programul permite doar achiziția de locuințe noi. Chiar și în cazurile de mai sus, avansul minim poate fi mai mare de 5% sau 15%, dacă valoarea ce rezultă în raportul de evaluare a locuinței este mai mică decât prețul de achiziție.
În funcție de perioada creditului, rata începe de la 1500 de lei și ajunge la peste 1800 de lei, iar salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 și 4.100 de lei. Beneficiarii programului pot efectua rambursarea anticipata partiala sau integrala, fara a se percepe comision de rambursare anticipata.