Febra albă se consideră mai periculoasă decât febra obișnuită, anume din cauza diferenței de temperatură existentă între trunchiul și extremitățile corpului. Deși termometrul indică febră înaltă, mâinile și piciorușele copilului sunt reci.
Această diferență poate cauza apariția spasmelor vasculare și uneori, chiar a convulsiilor. Vasele sangvine se îngustează și corpul nu poate ceda temperatura.
Greșeala gravă pe care părinții trebuie să o evite în acest caz este aceea de a împacheta copilul în prosoape reci care contribuie la îngustarea vaselor sangvine.
Simptomele febrei albe la copii
În cazul febrei albe la copii la suprafață organismul e rece, însă temperatura internă crește rapid și semnificativ, existând riscul să fie lezate organele interne.
Asta este și definiția febrei albe: corpul are febră ridicată, dar extremitățile sunt reci. Iată care sunt simptomele febrei albe:
– Copilul este apatic și suportă greu febra;
– Copilul se plânge că îngheață, îi este frig;
– Pielea este palidă, iar câteva secunde după atingere, pe piele rămâne o urmă albă;
– Picioarele și mâinile pot fi vineții;
– În cazuri excepționale, apar convulsii ca efect al spasmării vaselor.
Cum să intervii în cazul febrei albe
Este important ca în cazul febrei albe să intervii corect și cu precizie. Înainte, metodele populare sugerau ca în cazul febrei să fie frecat corpul copilului cu oțet sau alcool, mai rar se practica masajul cu tincturi sau seva unor plante suculente precum aloe-vera.
Dacă vă ciocniți cu febra albă, vă recomandăm să întreprindeți următoarele acțiuni:
– Hidratați bine copilul. Hidratarea insuficientă este considerată unul din factorii care favorizează apariția febrei albe. Din cauza insuficienței de lichide în organism, sângele devine mai vâscos și circulă mai greu. Apa este cea mai indicată pentru o hidratare corectă. De asemenea, puteți opta pentru băuturi calde pregătite din plante și fructe;
– Nu recurgeți la băile cu apă rece sau ștergerea cu un prosop umed. Acestea contribuie la îngustarea vaselor sangvine și riscați să favorizați apariția spasmelor vasculare.
– Restabiliți circulația sangvină normală. Încercați să încălziți extremitățile reci, cuprinzând mânuțele și piciorușele copilului în palmele dumneavoastră. Urmăriți ca pielea extremităților să redevină caldă și de culoare roz.
– În cazul în care febra copilului este mai mare de 38,5 grade Celsius, administrați-i medicamente antipiretice. În asemenea situații, febra are tendința să crească rapid și să scadă mult mai încet, chiar și în cazul administrării medicamentelor antipiretice.
– Este important să fiți vigilenți și să urmăriți tendințele de creștere a febrei. În cazul în care febra nu scade, ci dimpotrivă continuă să crească, contactați de urgență medicul. Pe lângă tratamentul antipiretic, acesta vă va administra medicamente vasodilatoare și antihistaminice, care să reducă riscul apariției spasmelor și a convulsiilor.