Premierul Ludovic Orban a declarat că în cazul instituţiilor de învăţământ superior va funcţiona autonomia universitară cu privire la modalităţile de desfăşurare a cursurilor.
“Fiecare universitate ia decizia cum începe şcoala, pe baze condiţiilor specifice care există în fiecare universitate. E vorba de săli, amfiteatre, de măsura în care pot fi respectate regulile, că regulile sunt valabile şi pentru învăţământul superior – regulile de protecţie, de distanţare fizică, de dezinfectare. Până la urmă, fiecare universitate va lua decizia”, a declarat Orban.
El a adăugat că un criteriu important va fi şi capacitatea de cazare a studenţilor.
“În anumite universităţi sunt spaţii de cazare suficiente, în alte universităţi e posibil să nu fie spaţii de cazare suficiente şi atunci şi aici se vor lua decizii de la universitate la universitate, în funcţie de situaţia concretă”, a mai afirmat premierul Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a declarat că priveşte ”cu atenţie şi îngrijorare” numărul de îmbolnăviri de COVID-19 raportat miercuri şi susţine că cifra de 1.713 noi cazuri de COVID-19 este una ”relativă”. Premierul susţine că se face o analiză în această privinţă şi cere părinţilor, mediului de afaceri şi transportatorilor să respecte regulile de distanţare socială şi de protecţie sanitară.
”Cu siguranţă privesc cu atenţie şi cu îngrijorare această dată de astăzi, dar este o cifră relativă. Aşteptăm analiza pe o perioadă mai lungă. (…) Ce pot să vă spun este că pe ultimele cinci săptămâni numărul de infectări a fost relativ constant, ba chiar au fost două săptămâni în care a avut un trend uşor de descreştere numărul de persoane infectate. În ultimele cinci săptămâni au fost aproximativ 8.000 de persoane infectate pe săptămână. În ultimele două zile numărul de persoane diagnosticate a fost de şase sute optzeci şi ceva. Ieri a fost de 1111. E posibil să nu fi fost raportări care să fi fost făcute chiar la momentul realizării analizelor prin care s-a stabilit diagnosticul. Din cauza asta facem o analiză”, a declarat, miercuri după-amiază, premierul Ludovic Orban.
Acesta a adăugat că mesajul pe care l-a dat constant este cel de respectare a regulilor.
În acest context, Ludovic Orban critică decizia celor care au ieşit la protest fără a purta asca de protecţie, însoţiţi de copii.
”S-au reluat activităţile în aproape toate domeniile. Este evident că a crescut frecvenţa interacţiunilor sociale, este clar că, datorită acestei creşteri a interacţiunilor sociale este din ce în ce mai importantă respectarea măsurilor de protecţie sanitară care nu sunt foarte complicate: portul măştii, dezinfectarea sau spălarea frecventă pe mâini, evitarea gesturilor prin care se poate transmite virusul, evitarea vorbirii spre faţa interlocutorului. (…) Deci sunt lucruri normale, simple, care trebuie respectate de români. Pe de altă parte, vând vezi o sută de cetăţeni români cum ies cu copiii la protest fără mască, aproape nu înţelegi cum e posibil aşa ceva în România, să existe astfel de oameni care nu numai că nu respectă regulile, dar le transmit şi copiilor să nu respecte. O spun limpede şi clar: regula portului măştii în şcoală este o regulă pe care am stabilit-o pentru a-i feri pe copii. Copiii trebuie protejaţi, ăsta este motivul pentru care am decis obligativitatea portului măştii la şcoală. Copiii dacă se duc la şcoală sunt în siguranţă”, a mai afirmat premierul.
Acesta a precizat că există riscul de infectare în afara şcolii, risc ce nu poate fi controlat de către autorităţi. Primul ministru le-a transmis părinţilor, dar şi reprezentanţilor companiilor, administratorilor de restaurante, de firme de transport, de localuri în care se desfăşoară petreceri private să respecte regulile stabilite de autorităţi, cerându-le un ”comportament responsabil”.
Cel mai mare număr zilnic de cazuri de COVID-19 de la declanşarea pandemiei a fost înregistrat miercuri, când Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 1.713 cazuri noi de îmbolnăvire, totalul ajungând la 107.011.