Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a recomandat guvernelor să dialogheze cu manifestanţii anti-mască, amintindu-le acestora din urmă că virusul este “real” şi “ucide”, conform AFP.
“Ar trebui să ascultăm ce solicită oamenii, ceea ce spun oamenii. Ar trebui să angajăm un dialog onest”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, întrebat despre manifestanţii anti-măşti care au protestat săptămâna trecută în Germania şi în alte ţări.
“Dar în acelaşi timp, aş vrea să le spun celor care au protestat săptămâna trecută că virusul este real. Este periculos. Circulă rapid şi omoară, şi trebuie să facem totul pentru a ne proteja şi a-i proteja pe alţii”, a adăugat el într-o conferinţă de presă de la sediul OMS din Geneva.
În contextul unui al doilea val al pandemiei alimentat de temeri de noi izolări în Europa şi în alte părţi ale lumii, furia creşte printre partizanii relaxării măsurilor de restricţii contra noului coronavirus.
În Germania, tentativa de a lua cu asalt Parlamentul naţional în timpul unei manifestaţii anti-măşti în acest weekend a marcat o nouă etapă în radicalizarea mişcării.
Michael Ryan, director la OMS, a amintit că epidemiile şi situaţiile de urgenţă au creat dintotdeauna “emoţii puternice” făcând dificilă acceptarea măsurilor de populaţie.
“Este cu adevărat important ca guvernele să nu reacţioneze excesiv faţă de protestele oamenilor contra măsurilor”, a afirmat el, făcând apel la dialog.
“Fiecare viață este prețioasă”
Directorul OMS a adresat un mesaj clar celor care cred că nu este aşa de grav dacă virusul ucide persoane în vârstă. “Fiecare viaţă, fie că este vorba de un tânăr, fie de vârstnic, este preţioasă. Şi noi trebuie să facem totul pentru a o salva”.
“Să accepţi că cineva moarte din cauza vârstei sale este un faliment moral”, a afirmat el de mai multe ori.
El i-a îndemnat pe cai care protestează să o facă cu respectarea măsurilor de igienă şi de distanţare fizică. “Chiar şi la manifestaţii şi peste tot pe unde sunt mulţimi, trebuie să păstrăm distanţa, să purtăm măşti”.
El le-a solicitat guvernanţilor să “facă totul pentru a împiedica” evenimente care ar amplifica epidemia, cu scopul ca “alte sectoare economice să poată să se deschidă şi ca economia să-şi reia cursul”.
El a dat şi un exemplu, în regiunile unde ameninţarea legată de Covid este ridicată, meciurile să aibă loc fără public. “Cred că putem trăi şi fără să mergem pe stadion”, a spus el.