Zi decisivă pentru toți elevii. Klaus Iohannis și mai mulți miniștri stabilesc miercuri, 5 august, cum va decurge noul an școlar. Șeful statului se va întâlni cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre scenariile privind deschiderea noului an şcolar şi universitar.
Președintele Klaus Iohannis i-a convocat, miercuri, la Cotroceni, pe premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, printre care se află și ministrul Educației, Monica Anisie, pentru discuții referitoare la condițiile de începere a noului an școlar, din toamnă.
Ședința de la Cotroceni va începe la ora 15.00, potrivit Administrației prezidențiale. La întâlnirea cu șeful statului vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat și alți miniștri.
Într-o declarație recentă, Klaus Iohannis a declarat că anul școlar 2020-2021 nu se va ține în condiții normale, având în vedere contextul epidemiologic din România.
„Școala sigur nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu va dispărea până în septembrie. Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. i atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, în funcție de condițiile locale vom avea mai multă școală online sau cu prezență fizică sau un sistem mixt. Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, a profesorilor”, declara președintele.
Și premierul Ludovic Orban a declarat luni că școala va începe în septembrie dar vor exista condiții speciale pentru desfășurarea noului an școlar. Potrivit acestuia, modul de desfășurare este discutat cu reprezentanții Guvernului și cu specialiștii din educație.
În urmă cu două zile, a avut loc un protest în faţa Guvernului al reprezentanţilor elevilor. Mai sunt doar câteva săptămâni până la redeschiderea şcolilor și elevii cer autorităţilor să prezinte un plan concret privind anul şcolar 2020-2021.
Elevii sunt nemulțumiți că, deși mai este o lună până la noul an școlar, nu este prezentat un plan clar. Mai multe asociații de elevi din țară vor trimite la București colete cu revendicările lor. Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor Constanța, a declarat zilele trecute că elevii nu au fost consultați suficient.