Din septembrie 2020, grupa mare de la grădiniță devine obligatorie pentru toți preșcolarii.
Din 8 iunie, conform calendarului făcut public de Ministerul educației, încep înscrierile la grădiniță pentru copiii care nu au urmat niciodată învțământul preșcolar. Ca o noutate, din septembrie 2020, grupa mare de grădiniță devine obligatorie, deci copiii cu vârsta de 5 ani trebuie înscriși la grădiniță, indiferent dacă au urmat celelalte grupe sau nu.
Calendarul de înscriere la grădiniță 2020 prevede că depunerea dosarelor se desfășoară în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august. Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că înscrierile la grădinițe se pot face și online, dar și fizic. ”Înscrierile online se pot face de astăzi, de aceea am și stabilit prima zi de înscrieri 8 iunie. Dar cei care nu pot să facă înscrierile online, din cauza condițiilor tehnice, se pot duce fizic la grădiniță începând de mâine”, a declarat Monica Anisie, citată de Edupedu.ro
Preșcolarii de la grupa mare vor fi înscriși în Registrul sistemului de învățământ
Este prima dată când înscrierea copiilor în învățământul preșcolar se realizează direct în aplicaţia SIIIR, Registrul sistemului de învăţământ. “Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învățământului obligatoriu”, prevede procedura de înscrieri la grădiniță.
“Orarul reînscrierilor și respectiv al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unității de învățământ și va fi afișat în loc vizibil în fiecare grădiniță pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul Inspectoratului școlar”, a stabilit Ministerul Educației.
În grădinițele în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.
Legea care mărește durata învățământului obligatoriu de la 11 la 16 ani până în 2030 a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, în aprilie 2019. Documentul prevede creșterea duratei de învățământului obligatoriu în mai multe etape. În prima etapă, care se încheie în anul școlar 2020- 2021, devin obligatoriu grupa mare de la grădiniță, dar și claslele a XI-a și a XII-a, astfel încât pănvățământul obligatoriu să fie de 14 ani, până în 2023, va fi obligatorie și grupa mijlocie, iar până în 2030 și grupa mică, astfel învățîmântul să fie obligatoriu de 16 ani.